Калушанин, який обстріляв будівлю і порізав поліцейського, відбувся умовним терміном

Колегія суддів Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області винесла вирок жителю Калущини, який обстріляв будівлю та завдав поранень поліцейському.

8 лютого 2019 року обвиунвачений вийшов на балкон офісного приміщення, діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, грубо порушуючи громадський порядок із явної неповаги до суспільства, використовуючи заздалегідь підготовлений предмет для нанесення тілесних ушкоджень, діючи з особливою зухвалістю та хуліганських мотивів, провів 19 пострілів із пневматичної гвинтівки у вікно приміщення студії ТзОВ «Телерадіокомпанії «Калуш», що за адресою м. Калуш, Площа Героїв, 15. З метою приховати скоєний злочин з місця події втік.

Внаслідок проведених пострілів студія ТзОВ «Телерадіокомпанії «Калуш» припинила свою роботу 08.02.2019 з 12 год. по 16 год. Крім того, в результаті пострілів пошкоджено склопакет вікна студії вартістю 1 100 грн., чим заподіяно шкоду ТзОВ «Телерадіокомпанії «Калуш» на вказану суму.

Після цього обвинуваченого на вулиці затримали поліцейські. Маючи при собі у чохлі за спиною гвинтівку «Hatsan», а також тримаючи у руці ніж в чохлі, обвинувачений спочатку погодився прослідувати з працівниками поліції до Калуського ВП ГУ НП в області, однак, пройшовши приблизно 50 метрів, відмовився виконувати їхню законну вимогу та вступив у словесний конфлікт з оперуповноваженим СКП Калуського ВП ГУНП в області.

В ході конфлікту, з метою уникнення затримання, обвинувачений, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, утримуючи у правій руці ніж типу мачете, умисно наніс ним декілька ударів в життєво-важливу ділянку тіла голову поліцейського, в результаті яких спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді ран на обличчі та правому передпліччі.

В результаті своїх злочинних дій обвинувачений умисно спричинив працівнику поліції тілесні ушкодження у вигляді рани в ділянці правого передпліччя, які згідно висновку експерта № 26 комісійної судово-медичної експертизи відносяться до легких тілесних ушкоджень, які викликали короткочасний розлад здоров`я, а також рану на обличчі справа, яка відноситься до легких тілесних ушкоджень, які викликали короткочасний розлад здоров`я. Пошкодження на обличчі поліцейського не є згладимим природнім шляхом і згідно п. 2.1.8 та примітки до даного пункту «Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень» вважається невиправним і «може бути розцінене як тяжке, якщо буде визнане таким, що знівечило обличчя».

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень визнав частково, підтвердив свою причетність до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, повністю визнав себе винуватим, щиро розкаявся за вчинене, відшкодував завдану шкоду. Пояснив суду, що 08.02.2019, знаходячись у власному приміщенні, вирішив постріляти із гвинтівки по голубах. На вулиці він вистрілив декілька разів, однак, чому попав у вікна радіостанції пояснити не може. Повернувшись в приміщення,взяв ту ж гвинтівку щоб постріляти на кар`єрі, ніж - мачете, щоб зрізати траву, та направився у напрямку кар`єру. Пройшовши третину дороги, зайшов до товариша в магазин електротоварів та, поспілкувавшись з ними, згадав, що не взяв кульки для стрільби, тому повернувся на пл. Героїв. Там до нього підійшов працівник поліції. Обвинувачений знав його, так як напередодні з його приміщення викрали камери відеоспостереження, і саме цей поліцейський займався цією крадіжкою. Зі слів обвинуваченого, працівник поліції тиснув на нього психологічно, потім почалась шарпанина. Злякавшись, обвинувачений вихопив з піхви мачете та хаотично розмахуючи ним перед собою, наніс йому декілька ударів. Після чого відкинув мачете і дав себе затримати.

Обвинувачений категорично заперечив свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ст. 348 КК України, так як не мав наміру ні на заподіяння поліцейському тілесних ушкоджень, ні, тим більше, на позбавлення його життя. Просив врахувати, що потерпілий значно вищий за нього зростом. Зазначив, що його батьки відшкодували всі завдані збитки.

Поліцейський пояснив суду, що із обвинуваченим був раніше знайомий, так як займався розкриттям викраденого у нього майна. 08.02.2019 приблизно о 13.00 год. після вчинення хуліганських дій, обвинуваченого було затримано, при цьому опору він не чинив, між ним та потерпілим виникла дискусія. Під час оперативного супроводу обвинувачений вийняв із чохла мачете та наніс йому п`ять ударів. В подальшому, маючи намір втекти, обвинувачений був затриманий. На думку потерпілого, обвинувачений перебував в стані алкогольного сп`яніння, так як був збуджений, поводив себе агресивно, виражався нецензурною лексикою. Через завдані тілесні ушкодження поліцейський переніс операцію, однак завдані матеріальні та моральні збитки йому повністю відшкодовані.

Поліцейський разом із своїм представником - адвокатом Іванівим О.Б. подали суду спільну заяву, в якій зазначили, що просять подальший судовий розгляд провести у їхній відсутності. Потерпілий матеріальних чи моральних претензій до обвинуваченого немає, а тому не наполягає на призначенні останньому суворої міри покарання (а.с. 161, том №1).

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч.2 ст. 345 КК України. На підставі ч.1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначити йому остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі. Відповідно до ст. ст. 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки.

Вирок винесли судді Юрчак Л.Б., Якимів Р.В., Онушканич В.В. за участю прокурора: Вітюка С.О.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.