Автошлях Н-09 просять винести за межі міста Івано-Франківська

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись зі зверненням до Прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра інфраструктури України Владислава Криклія, Голови Комітету Верховної Ради Україниз питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка щодо необхідності винесення національного шляху Н-09 Львів – Івано-Франківськ – Мукачево за межі міста Івано-Франківська/

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради звертаємо увагу Уряду та народних депутатів України з приводу занепокоєння мешканців міста незадовільним екологічним станом обласного центру та області в цілому.

Незважаючи на зменшення техногенного навантаження на природне середовище (що пов’язано із закриттям переважної більшості промислових підприємств), нині одним з основних забруднювачів повітря залишається автотранспорт, а особливо – транзитний. А географічне розташування Івано-Франківська (який за визначенням є об’єктом притягання транспорту з цілої області) у долині двох Бистриць, оточеній з усіх боків високими пагорбами, сприяє загостренню екологічної ситуації. Саме ці обставини сприяли збільшенню в останні роки онкозахворювань легень та органів ротової порожнини на 7-8%. Висока забрудненість повітря викликає значне послаблення імунітету, через що Івано-Франківськ і область у числі «лідерів» також у захворюванні на COVID.

Містом Івано-Франківськ проходять значні потоки транзитного транспорту через відсутність повноцінної мережі об’їзних доріг. Так, південно-західний обхід Павлівка – Марківці (споруджений ще у 80-х роках минулого століття поза межами населених пунктів) розвантажує обласний центр від транзитного транспорту тільки з калусько – стрийського напрямку, що рухається національним шляхом Н-10 Стрий – Мамалига. А національний автошлях Н-09 Львів – Івано-Франківськ – Мукачево проходить переважно населеними пунктами, там, де він формувався у попередні століття. Тут крім забруднення довкілля загострюється й проблема безпеки для всіх категорій учасників дорожнього руху.

Отже, повноцінного північно-східного обходу наше місто не має. Вказана проблема останніми роками неодноразово порушувалась експертним середовищем та громадськістю. Пропонований проект передбачає будівництво автостради в об`їзд міста Івано-Франківська від галицького шляху (Н-09) попри села Сілець, Вовчинець, Підлужжя, Підпечери, з перетином Тисменицького шляху (Н-18).

З огляду на вказані вище обставини розроблено проект «Схеми планування території Івано-Франківської області», виконаний Київським «Діпромістом» ще у 2016 році та затверджений Івано-Франківською обласною радою у 2017-му, генеральний план Івано-Франківська, ми звертаємося з пропозицією:

  • до Кабінету Міністрів України та Міністерства інфраструктури України розробити проектно-кошторисну документацію проекту щодо винесення національного шляху Н-09 Львів – Івано-Франківськ – Мукачево за межі міста Івано-Франківська та передбачити фінансування першого етапу робіт у державному бюджеті на 2022 р.
  • до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування провести в Івано-Франківську виїзне засідання комітету з метою оцінки вищенаведених фактів.
  • Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.