На Рогатинщині зв’язкова УПА відзначила 100-літній ювілей

Представники Рогатинської територіальної громади привітали та вручили пам'ятну відзнаку "пошанування" жительці села Підбір'я - Пастух Катерині Степанівні, яка відсвяткувала свій столітній ювілей.

Пастух Катерина Степанівна народилася 25 квітня 1921 року в селі Підбір'я Рогатинського району Станіславської області, коріння ювілярки - батько Рій Степан з села Любша, а мати Королишин Ганна Іванівна 1903 р.н. з села Підбір'я. Пастух Катерина Степанівна закінчила 4 класи Підбір'янської школи. Зростаючи у юні роки в селі неодноразово брала участь в показах вистав у сільському клубі для односельчан. Була свідком та учасником багатьох історичних подій у воєнні роки брала участь у визвольній боротьбі і була зв'язковою в УПА.

Вийшла заміж за сільського хлопця Пастуха Михайла Івановича, народила два сина і дві доньки.

У повоєнний період навчалася пекарської справи, а саме випікання весільних короваїв, які замовляли всі навколишні села із сусідніх областей. Спечені і оформлені короваї в стародавньому українському обряді, були окрасою весільного столу і гордістю для молодят та на особливих зустрічах представників влади у колгоспі та районі в селах та містах України. В 1970 році весільний коровай випечений ювіляркою в місті Львові музейні працівники взяли як експонат, який був окрасою музею більше 10 років. Також Катерина Степанівна самостійно навчалася швейної справи - самоучка стала професійною швачкою.

На день уродин родина становить 4 дітей, 9 онуків, 13 правнуків, 3 праправнуки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.