ЦВК оскаржить у Верховному Суді рішення про її бездіяльність

17 квітня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд розглянув справу за позовом до ЦВК однієї з політичних партій, яка висунула свого кандидата в народні депутати в ОВО №87. Про це повідомили в Центрвиборчкомі.

Позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність Комісії щодо невстановлення результатів виборів та невизнання її кандидата обраним народним депутатом на проміжних виборах 28 березня 2021 року. Також партія просила суд зобов’язати Комісію якнайшвидше вчинити ці дії.

Свій позов політична партія обґрунтовувала тим, що кінцевий термін для ЦВК, щоб встановити результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87 та визнати кандидата у депутати обраним, сплив 12 квітня 2021 року.

Суд не визнав протиправною бездіяльність Комісії в період до 12 квітня та в період з 12 квітня до 15 квітня (дати подання позову). У своєму рішенні він зазначив, що протокол ОВК ОВО №87 про підсумки голосування від 4 квітня 2021 року ЦВК отримала 5 квітня. Разом з тим у період з 4 до 12 квітня тривали судові розгляди у справах, які впливали на встановлення підсумків голосування та результатів виборів у ОВО № 87.

У зв’язку з цим 12 квітня Комісія зобов’язала ОВК до 17:00 15 квітня скласти уточнений протокол з урахуванням судових рішень, які набрали законної сили та підлягають обов’язковому врахуванню.

На думку суду першої інстанції, Комісія, починаючи з вечора четверга, 15 квітня (день отримання уточненого протоколу), до суботи, 17 квітня (день розгляду позовної заяви судом), не вчинила жодних дій щодо встановлення результатів виборів та визнання обраним народного депутата.

Однак нагадаємо, що лише 15 квітня Комісія отримала від ОВК для детального аналізу та подальшого опрацювання уточнений протокол та інші матеріали про результати голосування в ОВО №87. Після чого Комісія вживала дії, зокрема щодо витребування додаткових документів від ОВК для належного дослідження правильності складення протоколу, опрацьовувалися відповідні матеріали, проводилась нарада з цих питань.

Окрім того, на момент прийняття уточненого протоколу ЦВК вже було відомо про наявність щонайменше двох судових справ щодо складення вказаною окружною комісією уточненого протоколу, які можуть вплинути на повноту та достовірність встановлення результатів волевиявлення. Отже, Комісія вважає за необхідне дочекатися остаточних рішень судів.

Станом на 19 квітня 2021 року Івано-Франківським окружним адміністративним судом вже прийнято рішення щодо трьох справ.

Завданням Комісії є встановлення дійсних та достовірних результатів виборів, а не формальний підхід до їх встановлення у визначений законом строк.

Більше того, Комісія, керуючись метою забезпечити реалізацію і захист виборчих прав громадян України та чесні результати виборів, має враховувати, що відтермінування у прийнятті рішення щодо встановлення результатів виборів з об’єктивних обставин обмежується розумними строками. Указане кореспондує із висновком Великої Палати Верховного Суду, яка зазначає, що розумний строк у разі відтермінування Комісією прийняття рішення щодо встановлення результатів виборів, має включати в себе прогнозовані Комісією, відповідно до положень КАС України, строки звернення суб’єктів виборчого процесу до суду та строки розгляду судами виборчих спорів.

«З огляду на викладене Комісія не може погодитися із рішенням суду в частині визнання протиправною її бездіяльності та готує апеляційну скаргу на зазначене рішення до Верховного Суду. ЦВК у межах своїх повноважень вживає всіх передбачених законом заходів для якнайшвидшого, повного та точного встановлення дійсних результатів виборів», - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.