Прикарпатець, який вимагав повернення неіснуючого боргу, відбувся умовним терміном

Богородчанський районний суд виніс вирок щодо прикарпатця, який вимагав в чоловіка повернення неіснуючого боргу.

6 серпня 2019 року обвинувачений разом з іншим чоловіком, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, діючи з корисливих спонукань і будучи об`єднані єдиним злочинним наміром, під приводом існування мнимого боргу, вирішили заволодіти коштами свого знайомого шляхом вимагання у нього грошей.

Близько 16:45 зловмисники зустріли чоловіка на вулиці та пред`явили йому вимогу передачі коштів у загальній сумі 500 дол.США. Зокрема 400 дол.США вимагали передати обвинуваченому нібито на погашення мнимого боргу, а також 100 дол.США іншому чоловікові.

Потерпілий заперечив існування боргу та не захотів продовжити спілкування, чоловіки побили його, продовжуючи заявляти вимогу про передачу їм коштів, погрожуючи у разі невиконання їх вимоги втопити його у ріці Вороні, неподалік якої перебували.

Після цього у селі Підпечери, «боржника» затягнули до автомобіля, де силоміць утримували його.

Перелякавшись за своє життя внаслідок заявлених погроз, «боржник» погодився передати їм гроші і запропонував поїхати до його дому. При цьому зателефонував до матері та просив позичити йому гроші. Приїхавши за вказаною адресою, інший чоловік отримав від потерпілого та його матері 400 грн., після чого разом з обвинуваченим покинули місце події, а невдовзі були затримані працівниками поліції.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих дій визнав. Суду пояснив, що дійсно влітку 2018 року за його рекомендацією «боржника» з товаришем взяли на роботу до Польщі. Однак він та його друг без пояснень покинули місце роботи, а тому роботодавець вирахував з нього, як поручителя, витрати на проходження медогляду і проживання у сумі 400 злотих. По поверненню в Україну, він висловив свої претензії і попросив повернути йому ці кошти. «Боржник» віддав тоді йому 1700 грн. за себе, а за свого товариша повертати гроші відмовився. Взимку 2019 року, в рахунок боргу за свого товариша передав йому мобільний телефон. Проте через декілька днів той телефон вийшов з ладу.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий пояснив, що 06.08.2019 року близько 16 год. отримав телефоном повідомлення від товариша, який просив прийти до нього. Дорогою на вулиці Тисменицькій в с.Підпечери зустрів однокласника, який спіймав його за шию і став заявляти притензії з приводу нібито існування боргу перед обвинуваченим. Він заперечив будь-який борг, оскільки з приводу інциденту, який мав місце у 2018 році в Польщі уже розрахувався. Однак «однокласник» став вимагати компенсації моральної шкоди, вигадувати, що він ще і йому винен. До нього приєднався обвинувачений, який попередньо сидів у машині. Обоє були у стані алкогольного сп’яніння. Заявили вимогу передати їм 500 дол.США, а саме 400 дол. для обвинуваченого та 100 для «однокласника». При цьому «однокласник» утримував його за шию і здавлював її, а другою рукою наносив удари, а обвинувачений також декілька раз вдарив його. Він намагався пручатись, спробував втекти, але «однокласник» його наздогнав і силоміць, проти його волі посадив у машину. Побоюючись за своє життя, він зателефонував до матері і попросив у неї грошей, не повідомляючи їй про причину. Коли приїхали до нього додому, «однокласник» разом з ним зайшов до його будинку, і став розповідати його матері, що він винен їм гроші, вимагав передати хоча б 1000 грн. Мати, не знаючи обставин справи, дала йому 400 грн. і він з цими грошима вийшов з будинку. Через кілька хвилин прибули працівники поліції і стали з`ясовувати обставини події.

Суд визнав обвинуваченого винним та призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного судом покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном на 1 рік.

Вирок виніс суддя Любомир Битківський.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.