Тривають суди щодо визначення переможця виборів в окрузі №87

До Івано-Франківського окружного адміністративного окружного суду звернувся кандидат Олександр Шевченко з новими позовами про оскарження складання уточненого протоколу щодо двох спірних дільниць. У свою чергу кандидат Василь Вірастюк оскаржив бездіяльність ЦВК, яка вчасно не встановила результати голосування в окрузі №87. Про це повідомили у громадянській мережі ОПОРА.

14 квітня кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року Василь Вірастюк звернувся до Шостого апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії. У своєму позові він просив визнати протиправною бездіяльність ЦВК щодо невстановлення результату виборів та невизнання його обраним народним депутатом, а також зобов'язати ЦВК встановити результати виборів та визнати його обраним народним депутатом. Такі вимоги він мотивував тим, що відповідно до частини 1 статті 99 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кінцевий строк для встановлення ЦВК результатів не пізніш як на 15-й день з дня голосування, тобто - 12 квітня 2021 року.

15 квітня Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду в задоволенні позову кандидату Василю Вірастюку було відмовлено у зв’язку з тим, що хоча формально Центральна виборча комісія не встановила результати виборів у передбачений строк, проте ЦВК вжила всіх необхідних заходів: здійснила перевірку розгляду судами виборчих спорів щодо вказаного округу та доручила ОВК округу №87 скласти уточнений протокол. Так, за період з 4 по 12 квітня тривали судові розгляди у 10 судових справах, які мали суттєве значення та вплив на результати виборів. Тому це унеможливило встановлення результатів виборів у встановлені законом строки. За таких умов, з огляду на принцип законності, ЦВК не мала підстав для встановлення результатів виборів. Наразі невідомо, чи оскаржить вказане рішення у справі №855/21/21 сторона Василя Вірастюка до Верховного Суду.

16 квітня Івано-Франківський окружний адміністративний суд призначив до розгляду справи за позовом кандидата Олександра Шевченка до ОВК, що стосуються складання уточненого протоколу по дільницях №260028 у Монастирчанах (справа №300/1677/21) та №261027 у Яремчі (справа №300/1676/21). Нагадаємо, що на дільниці №260028 у Монастирчанах при складанні уточненого протоколу не було враховано “зниклі” бюлетені за Олександра Шевченка у кількості 93 штуки, а на дільниці №261027 у Яремче всі бюлетені з виборчих скриньок було визнано такими, що не підлягають врахуванню, тобто жодному кандидату на вказаній дільниці не було враховано голосів. Наразі відомо, що команда кандидата Олександра Шевченка готує до подання ще 3 позови по трьох проблемних дільницях.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.