Комерсант, який поставляв ліки в «ДНР», відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок громадянину України, який організував поставки товарів медичного призначення на територію «ДНР».

Обвинувачений організував та очолив діяльність «ООО «Медикодон Плюс» щодо придбання та подальшого переміщення лікарських засобів та товарів медичного призначення на тимчасово окуповану територію Донецької області, діючи умисно від імені «ООО «Медикодон Плюс» як заступник директора суб`єкта господарювання, виконуючи замовлення від структурних підрозділів терористичної організації «Министерства здравоохранения ДНР», а також інших «політичного та силового блоку ДНР» на поставку їм лікарських та товарів медичного призначення, організацію придбання відповідної продукції на території, підконтрольній державній владі України, і її постачання на територію підконтрольну «ДНР», шляхом використання схеми т. зв. «перерваного транзиту».

Зазначена діяльність здійснюється через ряд суб`єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих на території, підконтрольній державній владі: України. При цьому кінцевими отримувачами вказаної продукції при так званому «експорті» вказувались компанії-нерезиденти, зареєстровані на території Грузії, Литовської Республіки, Турецької Республіки. Азербайджанської Республіки. З метою створення вигляду законної діяльності, вказана продукція проходила митне оформлення в пункті пропуску між Україною та Російською Федерацією, після чого вивозилась з території України. Проте, після того як зазначений товар потрапляв на територію Російської Федерації, він доставлявся до лінії державного кордону України поблизу населеного пункту Матвеєв Курган Російської Федерації та в подальшому, у м. Донецьк через незаконно функціонуючі пункти пропуску.

Впродовж 2018-2020 років медичним установам «ДНР» поставлено лікарських засобів та товарів медичного призначення на суму більше 15 мільйонів гривень.

При цьому, обвинувачений знав та усвідомлював, що шляхом надання засобів та усунення перешкод, здійснюючи сприяння в організації перевезення лікарських засобів і товарів медичного призначення на територію підконтрольну «ДНР» для ООО «Медикодон Плюс», він здійснює пособництво у вчиненні фінансування тероризму іншими співучасниками.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про затвердження угоди від 11 лютого 2021 року про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вказаному кримінальному правопорушенні визнав повністю та беззастережно, підтвердив обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до викладеного в обвинувальному акті. Зазначив, що угоду про визнання винуватості укладено в присутності його захисника ним добровільно. У вчиненому щиро розкаявся, активно сприяв досудовому розслідуванню, повідомляючи усі обставини справи.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 11 лютого 2021 року, укладену між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури Бураком Богданом Григоровичем та підозрюваним.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст.258-5 КК України, та призначив йому покарання із застосуванням ст.69 КК України - позбавлення волі строком на п`ять років, без позбавлення права обіймати посади та без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі, встановивши іспитовий строк тривалістю три роки.

Вирок винесла суддя Іванна Ковалюк за участю прокурора Безрукого О.Р.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.