Івано-Франківська облрада прийняла звернення щодо виборів в окрузі №87

Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення «Про звернення обласної ради щодо порушень чинного законодавства України під час проведення і встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87».

За прийняття звернення проголосувало 55 депутатів облради.

Як повідомили у русі «Чесно», позачергову сесію скликали на звернення депутатів від партій “Свобода”, ЄС, “За майбутнє”, “Батьківщина” та “Платформа громад”.

Також депутати облради вимагають розслідувати факти порушення виборчого процесу, дати незалежну правову оцінку діям спецпідрозділів СБУ, розслідувати проникнення до ОВК осіб, що викрали виборчу документацію, та притягнути їх до відповідальності.

Заяву від партії “За майбутнє” зачитав голова її фракції Микола Палійчук. Він звернувся до президента України Володимира Зеленського, голови ВРУ Дмитра Разумкова, міністра МВС Арсена Авакова, голови СБУ Івана Баканова, генпрокурора Ірини Венедиктової та в. о. голови ДБР Олексія Сухачова. Палійчук зачитав вимоги щодо надання належної правової оцінки спецпідрозділу СБУ в приміщенні ОВК, розслідування грубих порушень та притягнення до відповідальності за них членів ОВК та осіб, що незаконно проникли у приміщення ОВК та викрали виборчу документацію, а також створення спеціальної слідчої комісії у ВРУ для розслідування ситуації у 87-му окрузі.

На сесії обласної ради виступив член ОВК у 87-му окрузі Артур Доронін, суб’єктом висування якого стала Аграрна партія України. Він розповів про те, що відбувалося в ОВК з понеділка, 29 березня, і до моменту перерахунку голосів на 20 дільницях.

Голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук, що теж виступав із трибуни обласної ради, зазначив, що таке звернення депутатів не є позицією всіх депутатів, а нав’язане поглядом окремого кандидата. Голова ОДА зазначив, що обласна рада не має права самостійно встановлювати винних, не дочекавшись результатів роботи правоохоронних органів, і закликав не перетворювати облраду на майданчик для політичної боротьби.

Подаємо текст звернення:

Враховуючи численні порушення, допущені органами влади та їх посадовими і службовими особами, ми як представники громади Івано-Франківської області, як громадяни України, закликаємо вас мати мужність взяти на себе відповідальність та виконати належним чином конституційні обов’язки і власні обіцянки, забезпечивши верховенство права, дотримання прав і свобод виборців.

Зважаючи на викладене вище, вимагаємо:

1. Проведення об’єктивного розслідування фактів грубих порушень чинного законодавства України суб’єктами виборчого процесу на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 та притягнення їх до відповідальності.

2. Дати належну правову оцінку діям спецпідрозділу СБУ в приміщенні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87.

3. Забезпечення об’єктивного розслідування фактів незаконного проникнення у приміщення окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення до відповідальності осіб, які викрали виборчу документацію.

4. Перевірити наявність ознак кримінального правопорушення в діях народних депутатів України, які перебували в окружній виборчій комісії одномандатного виборчого округу №87.

5. Визнати вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87, проведені 28 березня 2021 року, недійсними та оголосити повторні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.