Поліція викрила діяльність «реабілітаційних центрів», де силоміць утримували людей

Незаконну діяльність так званих «реабілітаційних центрів» викрили та припинили оперативники Управління міграційної поліції спільно з слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів (детективами) слідчого управління, за силової підтримки бійців баталйьону поліції спеціального призначення поліції Львівщини та за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Як встановили правоохоронці, центри для перебування та платного «лікування» осіб з алко- та наркозалежністю, організували у Львівській та Івано-Франківській областях.

«Оскільки деякі «пацієнти» не бажали добровільно «лікуватися», працівники утримували їх у центрах проти волі, а також використовували їх примусову працю. Окрім того, деякі «пацієнти» помістили у заклади примусово та доставили туди силоміць, - при цьому місячна оплата за «лікування», яку вносили їх родичі, становила від 8 до 12 тисяч гривень на місяць. У «пацієнтів» вилучали мобільні телефони, а за спроби самовільно залишити приміщення центрів для них були передбачені покарання. Психологічне та фізичне насильство щодо утримуваних застосовувалось і за інші порушення так званих «правил перебування у лікарні», - йдеться у повідомленні поліції Львівщини.

24 березня, правоохоронці припинили роботу центрів, в яких утримували 51 «пацієнта». Трьох працівників закладів - мешканців Львова та Івано-Франківська - затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Невдовзі суд обере їм запобіжні заходи.

Також попередньо встановлено, що діяльність «лікувальних закладів» забезпечували 9 осіб – уродженці Донецької, Луганської, Харківської, Київської, Запорізької та Дніпропетровської областей віком від 30 до 39 років. Під час санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили гроші, чорнові записи, оргтехніку та інші речові докази, які підтверджують злочинну діяльність центрів.

Досудове розслідування триває.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.