Чиновник-еколог, якого спіймали на хабарі, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо посадовця Державної екологічної інспекції Карпатського округу, якого спіймали на хабарі.

21 вересня 2020 року до Державної екологічної інспекції Карпатського округу надійшла скарга з приводу вчинення незаконних дій особою щодо незаконного видобутку корисних копалин в районі сіл Тисменичани та Цуцилів, що розташовані в Надвірнянському районі Івано-Франківської області.

19 листопада посадовець подзвонив до порушника та призначив йому зустріч того ж дня у місті Івано-Франківську.

В автомобілі посадовець сказав поставити на заднє пасажирське сидіння 10 тис. гривень. Чоловік виконав цю вимогу.

Наступного дня автомобіль посадовця оглянули правоохоронці. Із салону автомобіля вилучено неправомірну вигоду, а саме грошові кошти в сумі 10 000 гривень.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю. Суду пояснив, що з квітня 2019 року працював головним спеціалістом відділу державного екологічного нагляду (контролю) надр управління державного екологічного нагляду (контролю) в Івано-Франківській області державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області.

Обвинувачений визнав, що вказані кошти отримав як неправомірну вигоду за непритягнення порушника до адміністративної відповідальності. Зазначив, що прийняв неправомірну вигоду у зв`язку з низькою заробітною платою. У вчиненому щиро розкаявся, активно сприяв досудовому розслідуванню. Просив суворо не карати та погодився з покаранням, запропонованим прокурором.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.368 КК України, та призначити йому покарання - штраф у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в грошовому виразі становить 34000 (тридцять чотири тисячі) гривень, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням функцій представника органів державної влади та здійснення держаного нагляду (контролю) на строк два роки.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.