Верховна Рада перейменувала село на Косівщині

Верховна Рада України прийняла Постанову про перейменування села Брустурів Косівського району Івано-Франківської області.

За це рішення проголосував 321 народний депутат.

Івано-Франківська обласна рада звернулась до Верховної Ради України з поданням про перейменування села Бру́стурів Косівського району ІваноФранківської області на село Бру́стури.

Село Брустурів входить до складу Космацької сільської територіальної громади та знаходиться на відстані 20 км від районного центру міста Косів. У населеному пункті мешкає 1408 жителів. Питання щодо перейменування села Брустурів ініційоване його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви.

Відповідно до інформації наданої Космацькою сільською радою з часу заснування в 1609 році село мало назву «Брустури». За даними адміністративно-територіального обліку України з 1946 року у Косівському районі Станіславської області офіційно обліковувалося село Бростурів Бростурівської сільської ради, з 1960 року – село Брустури Брустурівської сільської ради, з 1965 року у Косівському районі Івано-Франківської області офіційно обліковується село Брустурів Брустурівської сільської ради (Довідники «Українська РСР. Адміністративно-територіальний поділ» 1947, 1960, 1965, 1969, 1973, 1987 років, «Україна. Адміністративнотериторіальний устрій» станом на 1 січня 2012 року).

Інститут української мови НАН України вважає доцільною пропозицію про перейменування села Брустурів Косівського району Івано-Франківської області на село Брустури, оскільки запропонована назва є історичною. За інформацією Інституту, назва «Брустурів» за вказаним населеним пунктом закріпилася з 1946 року, до того часу село мало назву «Брустури», яке відоме в історичних джерелах, починаючи з початку XVII ст.

Питання про перейменування села Брустурів Косівського району ІваноФранківської області підтримане територіальною громадою на громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Космацькою сільською, Косівською районною та Івано-Франківською обласною радами.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.