В окрузі №87 планують балотуватись ще два Шевченки

25 лютого, в останній день реєстрації кандидатів до Верховної Ради України, на проміжних виборах по 87-му округу подали документи двоє Олександрів Шевченків. Про це Руху ЧЕСНО повідомили у Центральній виборчій комісії.

На сайті НАЗК вже є декларації цих потенційних кандидатів. Але на сайті ЦВК ці прізвища ще не відображені. У виборчої комісії є п’ять днів з моменту завершення реєстрації, щоб розглянути заяви кандидатів.

Один із потенційних кандидатів — повний тезка зареєстрованого ще 9 лютого кандидата від партії “За майбутнє”, колишнього народного депутата Олександра Шевченка.

Обидва Олександри є мешканцями Києва та Київської області та не вказали у своїх деклараціях належних доходів чи заощаджень, що дозволили б їм оплатити заставу у 60 тис. гривень. Також, ймовірно, обидва були членами окружних виборчих комісій на президентських та парламентських виборах у 2019 році, де представляли партії “Свобода” та “Самопоміч”.

25 лютого, в останній день реєстрації кандидатів у депутати ВРУ, на проміжних виборах на Франківщині (87-й округ) документи до ЦВК подали два кандидати з однаковими іменами та прізвищами — Олександр Леонідович Шевченко та Олександр Петрович Шевченко. Що цікаво, обидва з Києва та Київщини. Клонів, як правило, подають в останні дні перед завершенням реєстрації.

Наразі є зареєстрований кандидат від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко — місцевий прикарпатський політик, екснардеп та чинний депутат Івано-Франківської обласної ради.

Перевибори по цьому округу на Івано-Франківщині відбудуться 28 березня у зв’язку з тим, що склав свої повноваження народний депутат 9-го скликання Зіновій Андрійович (“Слуга народу”), якого обрали у парламент 2019 року. На місцевих виборах 2020 року він став мером Надвірної.

Один із Шевченків отримував допомогу по безробіттю. Інший - працює електрозварювальником, проте не вказав жодного доходу за 2020 рік. Кандидатів-клонів можуть не зареєструвати, якщо вони не доведуть законнність 60 тис. гривень застави для участі у виборах.

Логіка цієї виборчої технології дуже проста — виборець може помилитись, ставлячи відмітку у бюлетені, та проголосувати за зовсім іншого кандидата. Технологію кандидатів-клонів, зазвичай використовують проти популярних кандидатів. Метод реєстрації кандидатів-клонів на виборчих округах в Україні застосовують дуже часто. Ця технологія використовувалася на всіх рівнях виборів — президентських, парламентських, місцевих.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.