Науковці ІФНМУ вперше виконали складну пластичну операцію

Науковці кафедри онкології ІФНМУ в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі вперше виконали складну комбіновану операцію при онкопатології щелепно-лицевої ділянки з її пластичним відновленням із застосуванням кісткового аутотрансплантату. Про це повідомили в пресслужбі ІФНМУ.

Операцію виконали доцент Іван Костишин, професор Володимир Голотюк та асистент Галина Гірна. Анестезіологічне забезпечення операції проводили анестезіолог Іван Касюк та анестезист Василь Загурський. Операційна медсестра — Ольга Вінтоняк.

За словами науковців, у хворого з пухлиною дна порожнини рота, яка проростала в нижню щелепу і метастазами в лімфовузли шиї, видалення пухлинного процесу стало можливим лише в результаті послідовного застосування ряду високотехнологічних лікувальних методик. На першому етапі пацієнт отримав передопераційну хіміопроменеву терапію. Наступним етапом стало восьмигодинне хірургічне втручання. Воно полягало у видаленні метастатичних лімфатичних вузлів з обох сторін шиї та власне пухлини дна рота. При цьому, з метою забезпечення радикальності хірургічного втручання, було виконано наскрізну резекцію двох третин тіла нижньої щелепи.

Великий дефект щелепно-лицевої ділянки, який утворився внаслідок операції, в майбутньому міг би призвести до порушення багатьох життєво-важливих функцій: дихання, прийому їжі, мовлення, незадовільного психічного стану. Ось чому одномоментно було проведено реконструктивний етап хірургічного лікування. Сьогодні відомо багато способів пластичного закриття дефектів нижньої щелепи, проте їх застосування в онкологічних пацієнтів є обмеженим через негативний вплив перенесеної радіотерапії на приживлення трансплантатів. Врахувавши всі переваги в цій клінічній ситуації, дефект нижньої щелепи успішно усунули кістковим аутотрансплантатом з крила клубової кістки, з подальшим пластичним формуванням дна порожнини рота.

Дотримання принципів радикалізму операції з подальшим проведенням кісткової пластики дозволило покращити онкологічний прогноз пацієнта і відновити функціональні та косметичні порушення, зазначають на кафедрі онкології. В подальшому це дозволить швидше повернутися до активного соціального життя.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.