Марцінків: міський бюджет втратив 220 мільйонів гривень

24 грудня на сесії міської ради одним з найголовніших питань є прийняття бюджету нашої громади на майбутній рік. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків.

«Адже 2020 став фінансово важким для нашого міста... на що безперечно повпливала пандемія COVID-19. Я виступив зі зверненням до Уряду щодо фінансових недоотримань нашої громади, щоб невідкладно переглянули видаткову частину державного бюджету на 2021 рік в частині бюджетування органів місцевого самоврядування. Ще з 2014 року реформа місцевого самоврядування розпочалася з бюджетної децентралізації в чому і був її головний успіх. Однак вже з 2016 року ми спостерігаємо ситуацію коли місцевому самоврядуванню передаються повноваження, і не переглядаються джерела їх фінансування. В результаті відбувається скорочення фінансових можливостей громад, а це значно послаблює ідею реформи децентралізації – фінансово самодостатніх територіальних громад!», - заявив міський голова.
«У прийнятому бюджеті (за який проголосувала Рада 15 грудня) на 2021 рік скасовано пайову участь забудовників... У 2020 році бюджет Франківська вже втратив 14 мільйонів гривень доходу від пайової участі. У 2021 втрати зростуть у 2,5 рази і становитимуть 35 мільйонів гривень. Також в майбутньому році далі будуть відчутними для нашого бюджету втрати внаслідок пандемії COVID-19... На початок грудня 2020 року наш бюджет вже втратив понад 220 мільйонів. Це надходження з податків на доходи фізичних осіб, адміністративних послуг, місцевих податків і зборів та акцизного податку з реалізації. А ці кошти могли б бути важливою складовою бюджету та спрямовані на допомогу медичній системі! Розмір освітньої субвенції не покриватиме й половини видатків цієї галузі, вона фактично спрямовується лише на оплату праці педагогічних працівників. Всі інші видатки (оплата праці з нарахуваннями обслуговуючого персоналу, оплата комунальних послуг, фінансування дошкільної та позашкільної освіти) просто ляжуть на плечі громади... Загалом додаткові навантаження на видаткову частину місцевого бюджету в 2021 році становитимуть понад 200 мільйонів... якщо коротко - це ті гроші, які громада могла б використати для свого розвитку», - зазначив Р.Марцінків.