Житель Рожнятівщини, який до смерті побив родича, відсидить п’ять років

Рожнятівський районний суд виніс вирок жителю Рожнятівщини, який побив до смерті родича.

Злочин стався 14 січня 2019 року. Обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, прийшов до свого родича у житловий будинок. Там, під час вживання алкогольних напоїв на побутовому ґрунті у нього виник конфлікт з потерпілим, під час якого обвинувачений умисно наніс потерпілому декілька ударів руками по голові, заподіявши тілесні ушкодження у виді закритої черепно - лицевої травми з переломом нижньої щелепи справа, крововиливами під м`яку мозкову оболонку та в речовину головного мозку, в м`які тканини голови, синців та саден в ділянці голови, крововиливів у слизову оболонку нижньої та верхньої губи справа, що ускладнились набряком та набуханням головного мозку, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент спричинення.

Крім того, руками та ногами обвинувачений наносив потерпілому удари по інших частинах тіла, спричинивши тілесні ушкодження у виді закритої травми грудної клітки з переломом 7-го ребра зліва, що відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, та синців у ділянці грудної клітки, садна та синця в ділянці лівої руки, синця та садна в ділянці правої руки, садна в ділянці правої ноги, садна в ділянці лівої ноги, які відносяться до легких тілесних ушкоджень.

Після спричинення тілесних ушкоджень, обвинувачений залишив потерпілого у його будинку та пішов додому.

17 січня 2019 року потерпілий був госпіталізований до Калуської ЦРЛ.

7 лютого 2019 року від отриманих тяжких тілесних ушкоджень, що ускладнились набряком та набуханням головного мозку, що знаходяться в прямому причинному зв`язку з настанням смерті, та були завдані потерпілому обвинуваченим, потерпілий помер по місцю свого проживання.

Свою вину у вчиненні злочину обвинувачений визнав та пояснив, що 13 січня 2019 року був у свого знайомого, з яким випили пляшку горілки, а вечором пішов до місцевого буфету, де вживав алкогольні напої. У загальному він випив приблизно 0,5 літра горілки. Приблизно о 3-4 годині ночі з дому, взяв пляшку горілки та пішов до потерпілого. Вхідні двері були не замкнені. Він зайшов всередину та розбудив сплячого у одязі потерпілого, з яким разом почали розпивати горілку. Тут між ними виник конфлікт. Він сварив потерпілого за те, що у будинку не прибрано, всюди безпорядок, що він пиячить, продає для придбання алкоголю своє майно. Потерпілий сказав йому щось образливе, а тому він ударив його кулаком два рази в обличчя в ділянку щелепи. Удари наносив правою та лівою рукою відповідно з обох боків. Від ударів потерпілий упав спочатку на коліна, а потім на землю обличчям до підлоги, втративши свідомість. Якийсь час потерпілий лежав на землі, а потім він підняв його та допоміг сісти на ліжко. Він бачив, що у потерпілого потекла кров десь біля губи, але точно не пам`ятає.

Повернувшись додому, про те що побив потерпілого розказав матері та ліг спати, проспав до кінця дня і наступну ніч. Більше нікому не повідомляв, бо думав, що такий стан потерпілого минеться сам по собі, вважав, що він трохи відлежиться і йому стане краще. Його мати ходила до ОСОБА_3 у той час коли він спав, повернувшись розповідала, що останній лежить побитий. Потім він дзвонив братові потерпілого, повідомив, що потерпілий лежить побитий, що декілька разів ударив його, але трохи переборщив.

Раніше він мав конфлікти з потерпілим, через його зловживання алкоголем, але його не бив.

Він не мав наміру спричиняти потерпілому тяжких тілесних ушкоджень тим більше не бажав його смерті, оскільки той доводився йому родичем, вони перебували у товариських відносинах. Він тільки хотів перевиховати потерпілого, щоб той перестав зловживати спиртним, продавати своє майно, про те, щоб поговорити з потерпілим його просив і брат потерпілого. Коли останній відвіз потерпілого у лікарню, він його там провідував, давав братові гроші на ліки, за рецептом лікарів і сам купляв усе необхідне.

Щиро шкодує, що так сталося, з часу вчинення злочину все переосмислив, запевняє, що таке більше ніколи не повториться. Просить врахувати, що у нього залишилася хвора мати, яка потребує його підтримки.

Допитаний у судовому засіданні брат потерпілого, дав показання про те, що його брат останнім часом жив сам. У нього є дружина та дочка. Однак останні його залишили, дружина подала на розлучення, бо потерпілий зловживав алкоголем. Брат жив у хаті, в якій були дві кімнати та коридор. Брат мав господарку, корову, коня, однак все продав та пропив з друзями. У нього постійно відбувалися п`янки, охочі випити сходилися туди з цілого села.

Він живе окремо від брата у іншому будинку, працює вахтовим методом у горах у селі Осмолоді, вдома у селі Липовиці буває рідко.

На різдвяні свята з братом не спілкувався, оскільки той був у запої. Не заперечує, що мав розмову з обвинуваченим, щоб той поговорив з братом щодо його поведінки.

Брат загиблого повідомив, що з обвинуваченим вони родичі, троюрідні брати. Вони товаришували, підтримували хороші взаємовідносини. Йому також відомо, що обвинувачений та потерпілий приятелювали, часто разом випивали.

Він вважає, що обвинувачений побив його брата. Зважаючи на всі обставини справи на суворому покаранні не настоює. Претензій матеріального характеру до обвинуваченого не має. Від заявленого цивільного позову відмовляється та просить залишити його без розгляду.

Мати обвинуваченого, у судовому засіданні дала показання про те, що потерпілий доводився їм родичем та жив неподалік. Ще з літа потерпілий зловживав алкоголем, дружина з дочкою від нього пішли і він жив один. Вдома у потерпілого часто були п`янки. Там у нього постійно гостювали сусіди. Він продавав майно та пропивав. Вона робила потерпілому зауваження щодо його способу життя, тому він її обзивав.

Її син тривалий час перебував у зоні проведення АТО, після повернення додому став трохи неврівноважений, часто дратувався. Вона розказувала синові про спосіб життя потерпілого і про те, що він її обзивав.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 121 ч. 2 КК України та відповідно до ст. 69 КК України призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років з поміщенням його до кримінально - виконавчої установи.

Вирок винесла суддя Ганна Калиній.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.