На Прикарпатті кандидатам на виборах доведеться викласти від 1 до 45 тисяч гривень

10 вересня Центральна виборча комісія затвердила розмір грошової застави для кандидата на посаду міського голови, а також розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, міської, районної у місті ради, висунутого у багатомандатному виборчому окрузі, на чергових місцевих виборах.

Розмір грошової застави визначено на підставі відомостей Державного реєстру виборців станом на 5 вересня 2020 року, тобто на початок виборчого процесу місцевих виборів, в залежності від кількості виборців.

Найбільше доведеться заплатити партіям, які виставлятимуть список кандидатів до Івано-Франківської обласної ради - 231,6 тисяч гривень.

Бажаючим позмагатись за крісло міського голови Івано-Франківська доведеться викласти майже 45 тисяч гривень. Таку ж суму доведеться викласти партіям, які виставлятимуть виборчий список до Івано-Франківської міської ради.

Для партій, які виставлятимуть виборчі списки у населених пунктах більше 10 тисяч виборців, доведеться викласти від 2282 гривень (Яремчанська міська рада) до 15527 гривень (Калуська міська рада) за список кандидатів.

Кандидатам на голову сільської ради доведеться заплатити 5000 гривень (за винятком Івано-Франківської міської ради). Щоб стати депутатом сільської ради (у населених пунктах до 10 тисяч виборців) потрібно заплатити 1000 гривень.

Грошова застава повертається переможцям місцевих виборів протягом 8-ми днів з моменту офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів. Це партії, які подолали виборчий бар'єр і отримали право на депутатські мандати, та кандидати, обрані депутатами. Також це кандидати, яких визнано обраними сільськими, селищними, міськими головами.

Зазначимо, що раніше грошову заставу на виборах сплачували лише кандидати (як партії, так і самовисуванці) до обласних рад та міських рад у містах, де кількість виборців складала 90 тисяч і більше. А також кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тис. і більше осіб).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.