У Рожнятові планують утилізувати нафтові відходи

Фото ілюстративне

Приватне підприємство «Прикарпаткомплект» (смт.Богородчани) планує зберігати, сортувати та утилізувати відходи виробництва або переробки нафтового коксу і бітуму (4 клас небезпеки) у смт. Рожнятові.

Виробничі потужності підприємства ПП «Прикарпаткомплект» по виконанню зазначених робіт знаходяться на земельних ділянках по вилиці М. Рильського 50 та 50 А, смт. Рожнятів, Івано-Франківської області. Земельні ділянки під виробничі потреби знаходяться за межами (віддаль більше 3000 метрів) житлових та промислових будівель смт. Рожнятова.

Об’єкт нерухомого майна існуючий (установка регенерації світлих нафтопродуктів з зібраних нафтовідходів введена в експлуатацію в 2004 році, складські приміщення під зберігання бітуму введені в експлуатацію до 2004 року). Територія планової діяльності обмежується координатами кутових точок зазначених земельних ділянок і знаходиться за межами населених пунктів.

Виробничий процес складається з наступних етапів - утворені відходи в процесі діяльності в випадку їх значної кількості підлягають зберіганню в спеціально пристосованих складських приміщеннях, з метою подальшого їх оброблення (переробка і сортування). Постільки основним відходом являється не конденсійний бітум (не відповідає вимогам відповідних ДСТУ) і його похідні (асфальтени, гудрони, тощо) то переробка даного відходу здійснюється термічними методами з додаванням відповідних пластифікаторів і розчинників в результаті чого отримуються товарні продукти – топливний мазут та будівельний і асфальтовий бітум. Залишками даного процесу є кам’яно вугільні смоли та тяжкі гудрони. Утилізація даних залишків відбувається шляхом їх спалення за температури вище 800 градусів Цельсія в топках виробничих реакторів підприємства (операції з утилізації відходів код. R1 – використання у вигляді палива (крім безпосереднього спалювання) чи іншим чином для отримання енергії). Утворенні при цьому викиди аналогічні викидам, що відбуваються в процесі спалення мазуту в загально прийнятих виробничих процесах, та не перевищують ГДК.

Плановані обсяги оброблення (переробки) відходів становлять до 8-10 тис.т/міс. Залишками даного процесу є кам’яно вугільні смоли та тяжкі гудрони (до 200 – 500 т/міс).

Планована діяльність по поводженню з небезпечними відходами (поводження з відходами: операції у сфері поводження з небезпечними відходами (зберігання, оброблення, перероблення, утилізація, видалення, знешкодження і захоронення) належить до першої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля згідно ч.8 п.2 статті 3 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”.

Усі зауваження та пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля необхідно надсилати до: Міністерство енергетики та захисту довкілля України, вул.. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035; контактна особа: Гладун Євгеній Євгенійович, головний спеціаліст відділу оцінки впливу на довкілля Управління оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки (gladun@menr.gov.ua; OVD@menr.gov.ua; тел. 044 206-31-40 та 044 248-23-43).

За даними ЄДРПОУ, кінцевим бенефіціаром ПП «Прикарпаткомплект» є житель с.Грабовця Богородчанського району Андрій Ковач, засновниками є житель Дніпра Олександр Гаврилов та жителька Львівщини Іванна Любінська.

Зазначимо, що Андрій Ковач є також директором ТОВ «Вог Рітей» (м.Львів).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.