Суд вирішив стягнути з водоканалу 54 мільйона гривень боргів

Івано-Франківський окружний адміністративний суд вирішив стягнути з КП «Івано-Франківськводоекотехпром» 54,23 млн. гривень заборгованості в дохід державного бюджету за договором субкредитування.

Позов подало Головне управління ДПС в Івано-Франківській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Міністерство Фінансів України, Управління Державної казначейської служби у м.Івано-Франківську.

Зазначимо, що КП «Івано-Франківськводоекотехпром» у 2007 та 2010 роках залучив кредити Міжнародного банку реконструкції та розвитку. За договором 2007 року водоканал отримав 7,1 млн. доларів, за договором 2010 року - майже 1,5 млн. доларів.

Читайте також: Франківський водоканал вводить абонплату за воду

Гарантом кредиту виступило Міністерство фінансів України. Суд встановив, що позичальник лише частково погашав заборгованість перед державним бюджетом за субкредитними угодами.

Відтак, утворилась заборгованість на загальну суму більше 54 мільйонів гривень.

Водоканал не заперечував наявність простроченої заборгованості за угодами про субкредитування, однак зазначав що розмір такої заборгованості визначений невірно. Проте, суд підтвердив правомірність вимог державних органів.

Суд вирішив розстрочити виконання рішення на 12 місяців. Таке рішення прийнято на прохання водоканалу.

«Заява мотивована тим, що заборгованість в розмірі 54,237 млн. грн. негативно вплине на платоспроможність і фінансовий стан Підприємства. В умовах постійного приросту вартості енергоносіїв, матеріалів, витрат на заробітну плату та послуг, які надаються підприємству, погашення боргу за сумою субкредитів одноразово може призвести до припинення надання послуг з водопостачання та водовідведення у м.Івано-Франківську, прилеглих до нього сіл та м.Тисмениця, несплати податкових платежів та виникнення штрафних санкцій», - йдеться у рішенні суду.
«Основною обставиною, що ускладнює виконання судового рішення Комунальним підприємством «Івано-Франківськводоекотехпром» вказано відсутність коштів, на підтвердження чого суду надано оборотно сальдові відомості, довідку про середньомісячні платежі від 03.02.2020 та інформацію щодо заборгованості з різниці між фактичними витратами та тарифами на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення для населення станом на 01.01.2020. З огляду на вищенаведене та зазначені відповідачем обставини, які в сукупності свідчать про його скрутне фінансове становище, суд дійшов до висновку про наявність об`єктивних обставин, які ускладнюють виконання судового рішення та підтверджують те, що Комунальне підприємство "Івано-Франківськводоекотехпром" не має можливості виконати рішення суду, сплативши заборгованість одним платежем», - йдеться у рішенні суду.

Рішення ухвалив суддя Андрій Могила.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається через Івано-Франківський окружний адміністративний суд або безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.