Приватні медзаклади планують залучити до боротьби з коронавірусом

5 березня в департаменті охорони здоров’я ОДА під керівництвом заступника директора департаменту Володимира Чемного відбулася нарада з представниками обласного лабораторного центру, управління охорони здоров’я МР, центру екстреної медичної допомоги, обласної інфекційної лікарні та керівниками приватних лікувальних закладів області. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

«Метою такої зустрічі було налагодження приватно-державного партнерства, яке, за словами заступника директора департаменту охорони здоров’я, зараз є доволі виправданим. Адже медична галузь перебуває в часі реформування, в часі, коли треба об’єднати всі зусилля й діяти спільно і злагоджено. Крім того, учасники наради зібралися щоб обговорити не менш актуальне питання: як уникнути поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19 на території Прикарпаття», - йдеться у повідомленні.

Володимир Чемний розповів про заходи, які спільно з іншими медичними установами, вже проводять в області з метою недопущення нової коронавірусної інфекції та запропонував долучитися до них і приватним лікувальним закладам. На його думку, така співпраця дасть змогу охопити всю область профілактичною і інформаційно-роз’яснювальною роботою, а також полегшить моніторинг випадків грипу та ГРВІ, в тому числі й з підозрою на коронавірус.

Посадовець рекомендував керівникам приватних клінік подбати про наявність засобів індивідуального захисту та дезрозчинів у їхніх закладах. А також розказав алгоритм дій й маршрут хворого при підозрі на коронавірусну інфекцію та як вести спостереження осіб, які повернулися з країн, де зафіксовано випадки цієї недуги.

Заступниця директора КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Наталія Дьоміна також наголосила на тому, щоб огляди в приватних лікарнях осіб з потенційною підозрою на нову коронавірусну інфекцію були висококваліфікованими, а виклики бригади екстреної медичної допомоги та скерування в обласну інфекційну лікарню обґрунтованими. В іншому разі, це призводить до значних недоцільних витрат. Крім того, інфекціоністка порекомендувала керівникам приватних клінік провести відповідні навчання в своїх закладах.