Прикарпатські медики радились як протистояти коронавірусу

27 лютого на базі обласної дитячої клінічної лікарні відбулася нарада за участю головних спеціалістів та експертів департаменту охорони здоров’я з лікарями первинної та вторинної ланки, а також лікарями-епідеміологами міськміжрайонних філій ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України». Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

На порядку денному присутні обговорили питання, які стосувалися коронавірусної інфекції COVID-19, епіднагляду та техніки забору матеріалу у хворого з підозрою на захворювання, яке спричинене коронавірусом.

Як зазначила доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб ІФНМУ Олександра Пришляк, ситуація, яка спонукає нас сьогодні ще раз згадати про цю інфекційну хворобу вона не є простою.

«При зараженні переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки рота, носа та очей, через руки або інші предмети, зокрема хустинку та рукавиці, після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальних шляхів хворого, фекально-оральним та краплинним шляхом», - додала Олександра Пришляк.

Професор зауважила, що для більшості коронавірусних інфекцій інкубаційний період обмежений 2-3 добами, однак для коронавірусу 2019 nCOV цей період може становити від 1 до 14 днів. Впродовж цього всього періоду людина може заражати інших. Характерні симптоми при респіраторній формі – біль в горлі при чханні та ковтанні, риніт, головний біль, кашель, підвищена температура, лихоманка, м’язовий біль. Отже, на початковому етапі ознаки нової коронавірусної інфекції збігаються з усіма ознаками звичайної застуди, у деяких пацієнтів відзначається ураження очей (кон’юнктивіт) та діарея. Якщо захворювання протікає у легкій формі, запалення легень не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабо вираженими симптомами. При тяжких формах недуги стан пацієнта дуже швидко погіршується, швидко піднімається температура, з’являється непродуктивний сильний кашель, розвивається дихальна недостатність.

Фахівець відзначила, що особливість нового коронавірусу полягає в тому, що він рідко вражає верхні дихальні шляхи і, дуже часто, розмножується безпосередньо в легеневій тканині, а матеріал на дослідження при цьому береться з верхніх дихальних шляхів.

Щодо лікування коронавірусної інфекції то дослідники відібрали три найефективніших препарати, які показали хороші результати під час лікування хворих на COVID-2019. Перший із них хлорохінфосфат — протималярійний засіб, який може ефективно сповільнювати чи зупиняти коронавірусну інфекцію. Другий — це препарат від грипу фавіпіравир, який випробовували на 70 пацієнтах у Шеньчжені, провінція Гуандун на півдні Китаю. Третій — ремдезівір, експериментальний противірусний препарат американського фармацевтичного гіганта Gilead, розроблений для боротьби з Еболою. Для лікування важкохворих пацієнтів також використовували плазму крові людей, що одужали. Цей спосіб лікування показав, що у людей, які перехворіли коронавірусом, утворюються до нього антитіла. Антитіла нейтралізують вірус і не дають йому можливість проникати далі в клітини і розмножуватися.

Та все ж, щоб не захворіти медики радять дотримуватися досить простих правил, а саме: часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами, під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

У своєму виступі заступник директора ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Джус розповіла про епіднагляд і техніку забору матеріалу у хворого з підозрою на захворювання, яке спричинене коронавірусом та готовність закладів охорони здоров’я для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV, забезпечення необхідним запасом засобів медичного призначення, захисного одягу, засобів захисту органів дихання, профілактичних препаратів, дезінфекційних засобів тощо.

Як наголосила головний спеціаліст з організації педіатричної допомоги ДОЗ ОДА Лариса Підвербецька, всі госпітальні бази готові до прийняття таких хворих, зокрема поодиноких випадків. Основний центр госпітальної бази – обласна клінічна інфекційна лікарня, де є готові бокси для прийому пацієнтів та знаходяться апарати штучної вентиляції легень, на випадок виявлення важких випадків пневмонії.

Під час наради учасникам заходу було продемонстровано порядок одягання протичумного костюму першого типу та роздягання.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.