На Івано-Франківщині запровадять заходи бюджетної економії

Фото ілюстративне

Заступник голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів підписав розпорядження «Про заходи щодо наповнення місцевих бюджетів області, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів і посилення фінансово-бюджетної дисципліни на 2020 рік».

Згідно з документом, головам районних державних адміністрацій до 05.02.2020 року доручили розробити та затвердити план заходів щодо наповнення місцевих бюджетів, вишукання додаткових джерел надходжень, економії бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни з урахуванням вимог, передбачених цим розпорядженням.

Керівникам пропонують реалізувати 14 заходів щодо наповнення місцевих бюджетів області, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів і посилення фінансово-бюджетної дисципліни на 2020 рік.

Перший блок заходів стосується збільшення податкових надходжень шляхом перевірок бізнесу.

Другий блок пов’язаний з економією видатків, зокрема в частині преміювання працівників, зменшення споживання енергоносіїв, інвентаризацію відпусток працівників бюджетної сфери.

Планується, зменшити на 10% кількість дітей, які виховуються у закладах інституційного догляду та виховання дітей, проти початку року.

Управлінням культури пропонується розширити джерела фінансування закладів культури шляхом стимулювання позабюджетного фінансування культури (налагодження зв’язків між закладами культури та бізнесом (фандрейзинг).

Управлінням освіти пропонують провести роботу з упорядкування мережі закладів бюджетної сфери, насамперед загальноосвітніх навчальних закладів, з урахуванням можливості збільшення наповнюваності класів, груп.

Управлінням освіти пропонують провести модернізацію мережі професійно-технічних навчальних закладів з урахуванням необхідності здійснення підготовки фахівців і робітничих кадрів відповідно до потреб регіону та ринку праці, використання потенціалу таких навчальних закладів для здійснення підготовки та перепідготовки незайнятого населення.

Ще один блок заходів пов’язаний з оптимізацією видатків бюджетних установ. Зокрема, йдеться про упорядкування структуру штатної чисельності працівників бюджетних установ, недопущення збільшення такої чисельності, крім випадків, пов’язаних з відкриттям (розширенням) установ та збільшенням кількості одержувачів відповідних послуг для задоволення суспільних потреб.