Водій, який збив чоловіка на пішохідному переході, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо водія, який збив чоловіка на пішохідному переході.

ДТП сталась 30 листопада 2017 року на вулиці Набережній імені Василя Стефаника в Івано-Франківську.

«При наближенні до нерегульованого пішохідного переходу, водій проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку, не обрав безпечної швидкості руху, своєчасно не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, не надав дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека, та вчинив наїзд на чоловіка», - йдеться у вироку суду.

Потерпілий отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми з переломами кісток основи та склепіння черепа, забоєм головного мозку середнього ступеня тяжкості, ранами, саднами та синцем в ділянках голови, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як таких, що є небезпечними для життя у момент спричинення; травма правої гомілки з закритими переломами великогомілкової кістки у верхній та середній третині зі зміщенням, малогомілкової кістки зі зміщенням у верхній третині, які відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, які викликали тривалий розлад здоров’я і не є небезпечними для життя у момент їх спричинення.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину визнав повністю.

«У той час була темна пора доби, падав дощ, сліпило світло від зустрічних автомобілів. На нерегульованому пішохідному перехресті відчув удар, побачив, що розсипалося лобове скло. Проїхавши трохи, зупинив транспортний засіб. Сидів в автомобілі, коли до нього підійшов працівник поліції, який пояснив, що він збив людину. Був шокований. Працівники поліції рухалися позаду нього в одній колоні, тому одразу були на місці. Швидку допомогу викликав не він, скоріше всього працівники поліції. Вийшовши з автомобіля, бачив, що потерпілому вже надавали медичну допомогу. Потерпілому шкоду відшкодував у повному обсязі. Значив, що офіційно не працює, однак підробляє тимчасовими заробітками та середньомісячний дохід становить приблизно 6000-8000 гривень. Сприяв досудовому розслідуванню, повідомляючи всі обставини справи та з`являючись на всі виклики для проведення слідчих дій. У вчиненому щиро розкаявся, просив пробачення у потерпілого та просив суд суворо його не карати», - йдеться у вироку суду.

Суд взяв до уваги інформацію щодо обвинуваченого, а саме відсутність судимостей, а також низький рівень ризику ймовірності вчинення повторного кримінального правопорушення. Орган пробації вважає, що виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі можливе та не становить небезпеки для суспільства (в тому числі для окремих осіб).

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України, та призначив йому покарання - позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк два роки. Однак, на підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю два роки.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко за участю прокурорів Харуна Ю.В., Данищука Д.М.