В Івано-Франківську презентували словник гуцульської діалектної лексики

В Івано-Франківську на Факультеті філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася презентація унікального за своєю природою І тому словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові». Про це повідомили в пресслужбі ПНУ.

Це перший Словник, у якому лексикографічно опрацьовано діалектну лексику і фраземіку одного говору (гуцульського), освоєну мовою української художньої літератури.

Автор ідеї та концепції, керівник проєкту та відповідальний редактор Словника, доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови професор Василь Ґрещук зазначив, що у словникових статтях охарактеризовано значення понад 7,5 тисяч гуцульських діалектизмів, не враховуючи фонетичних варіантів, проілюстровано використання їх кожним автором у своїх художніх текстах із паспортизацією, відзначено їх образне вживання.

«Основним завданням, яке стояло перед автором і групою мовознавців кафедри української мови та Навчально-наукового інституту українознавства, що працювали над словниковими статтями (Роман Бачкур, Валентина Ґрещук, Іван Думчак, Лілія Париляк, Віра Пітель), – було відтворити усе багатство гуцульського говору, що увібрала у себе українська художня мова, і встановити семантику гуцулізмів», - йдеться у повідомленні.

Доктор філологічних наук, завідувач кафедри загального та германського мовознавства професор Віталій Кононенко зазначив, що нова лексикографічна праця, яка побачила світ, має особливе призначення. Цінність її у тому, що це перший Словник одного діалекту в художній мові, який засвідчує затребуваність гуцульського діалектного слова у художніх цілях.

«Словником послуговуватимуться ті, хто закоханий у самобутнє народне слово», – зазначив Василь Грещук.