Німецька компанія планує побудувати вітрову станцію на Тлумаччині

Голова Тлумацької ОТГ Роман Круховський підписав договір з німецькою компанією FEFA, за яким яким передбачено будівництво 12-ти вітряків у селі Прибилові Тлумацької ОТГ. Про це повідомив Р.Круховський на своїй сторінці у Фейсбуці.

У договорі, який оприлюднений Р.Круховським, йдеться, що орендна плата становитиме 45 тисяч євро на рік.

У компанії розраховують, що при існуючому відшкодуванні з боку держави зможуть заробити 1,8 млн. євро на рік.

Делегація з Тлумаччини відвідала центральний офіс компанії FEFA та уже існуючі вітрові станції. А також побувала на будівельному майданчику і на власні очі побачила процес встановлення 246-метрового вітряка.

«Після тривалих переговорів німецька та українська сторони підписали договір містобудівної діяльності, згідно з яким у Прибилові Тлумацької ОТГ встановлять 12 вітрових турбін з трьома крилами кожна. Це будуть вітрові установки типу Vestas платформи EnVentus V150 / 162 5.6MW номінальною потужністю 5600 кВт і висотою маточини 166 м. Стандартний фундамент має діаметр близько 32 м і глибину близько 3,5 м. Це відповідає приблизно 1300 м³. бетону або вазі 2600 т. Коли лопать ротора стоїть вертикально, загальна висота дорівнює близько 246 м. Діаметр ротора приблизно 162 м. Сталева вежа вітрової турбіни обслуговується зсередини, обладнана промисловим ліфтом і має висоту близько 166 м. Ротор знаходиться на лицьовій стороні. Привід, трансмісія, генератори знаходяться в так званому машинному відділенні. Для забезпечення енергії, сумісної з мережею, в машинному відділенні вітрогенератора є трансформатор. Електична напруга від трансформатора є змінною і може бути адаптована до рівня мережі / напруги 10/20 або 30 кВА», - йдеться у повідомленні.

За угодою вітрова електростанція має розташовуватися не ближче, як 1000 метрів від житлових будинків. Також є обмеження щодо шуму, виробленої нею, відстані до місцевих доріг тощо.

«У разі пошкодження шляхів під час будівництва вітрової електростанції німецька компанія зобов’язується їх відремонтувати, - зазначив Роман Круховський. - А також сплатити компенсацію та відшкодувати збитки за втручання у природу та ландшафт. У свою чергу громада має надати усі необхідні дозволи для прокладення кабелю, укріплення доріг тощо».

До речі, після закінчення терміну експлуатації установки повністю демонтують.