Марцінків пообіцяв добудувати міст на Пасічну до 2021 року

Івано-Франківськ зможе завершити будівництво моста на Пасічну до 2021 року, якщо місто отримає кредит. Про це в інтерв’ю газеті «Галичина» повідомив міський голова Руслан Марцінків.

«Ми не маємо часу чекати на те, чи будуть ті гроші на міст, які обіцяв Зеленський. Якщо отримаємо кредитні кошти, то, думаю, що до кінця наступного року чи на початку 2021-го це реально», - сказав Марцінків.

Читайте також: Руслан Марцінків: Івано-Франківськ – це родина

Міський голова пояснив, чому кошторисна вартість моста зростає.

«Проектна вартість першої частини – самого моста – 4 роки тому становила 202 млн грн. На тендер зголосилося 4 компанії, було допущено 2 – «Мостобудівельний загін №112» і ПБС. Виграв «Мостобудівельний загін №112», який знизив ціну до 120 млн грн. Але у процесі роботи виникло декілька проблем. Коли почали забивати бетонні палі, вони просто ламалися, оскільки при проєктуванні не врахували, що там дуже важка глина. Тому довелося перейти на інший, надійніший метод: 8 метрів внизу і 7 вгорі опори, що дає змогу витримувати землетруси і величезні навантаження. Вартість металу від початку будівництва моста зросла майже вчетверо. Тобто відповідно до проєкту було передбачено 38 тис. грн, а стало нині 120 тис. грн. Також зросла мінімальна зарплата, до якої прив’язана оплата праці будівельників. Але зростання вартості моста передовсім пов’язано зі здорожчанням металу», - сказав Марцінків.

Руслан Марцінків зазначив, що у 2021 році минає 50-річний термін експлуатації існуючого моста на Пасічну, через що його потрібно буде закрити.

«Маємо величезну проблему зі старим мостом на «Пасічну». Термін його експлуатації завершується у 2021 році. Хто ходить по мосту, той бачить, що ми латаємо його часто бетонними плитами, проте в інших місцях він начебто провалюється, стає небезпечним. Термін експлуатації бетонних мостів – 50 років, а його споруджено у 1971-му. Тобто у 2021 році міст потрібно капітально ремонтувати», - сказав міський голова.

За словами Марцінків, у перспективі потрібно побудувати ще один міст навпроти вулиці Берегової. Тоді вдасться розв’язати проблему зі сполученням цієї частини міста.