В Івано-Франківську відзначили 101-річницю проголошення ЗУНР

1 листопада в Івано-Франківську з нагоди 101-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбулися святкові заходи. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

«Урочистою ходою колона із представників влади, громадськості, ветеранів УПА та молоді під звуки духового оркестру вирушила від обласної державної адміністрації і пройшла вулицями міста до площі біля Дому правосуддя. Саме в цій будівлі у 1919 році знаходився секретаріат ЗУНРу, тут прийнято більшу частину доленосних державних актів, найважливішим з який став Акт злуки Західно-Української Народної Республіки із Українською Народною Республікою, що засвідчило прагнення українців жити в єдиній соборній Українській державі», - йдеться у повідомленні.

Віче розпочалося із Державного Гімну України. Представники обласної, міської влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника на честь проголошення столиці ЗУНР у Станіславові.

«Стоячи сьогодні біля пам’ятника державотворцям, героям ЗУНР, найперше згадаймо і доземно поклонімося тому духові свободи, котрий горів у їхніх серцях, тій жертовній праці та звитязі, які будили, кликали і піднімали на спротив інших подвижників. Повторімо гасло, яке було на прапорах наших великих попередників: «Ми постали тоді і ми будемо вічно!», - зазначив у своєму виступі заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Федорів.

Він провів паралель між подіями сторічної давнини і сучасності та закликав пам’ятати уроки історії, бути разом, вірити в себе і розбудовувати демократичну правову і соборну європейську Україну.

З історичною довідкою про події періоду утворення Західно-Української Народної Республіки виступив директор обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.