Вокзал Івано-Франківська планують здати в концесію

Міністерство інфраструктури України обговорило законопроект з бізнесом та депутатами Транспортного комітету. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала заступниця Міністра інфраструктури Олександра Клітіна.

«Узгоджено перелік залізничних вокзалів, що аналізуватимуться експертами Світового банка згідно можливості реалізації концесійних проектів це: Харків, Дніпро, Вінниця, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Хмельницький, Миколаїв - принципово!», - йдеться у повідомленні.

За словами Клітіної, у процесі імплементації реформи лібералізації залізничного транспорту Обласні адміністрації стануть основними замовниками пасажирських залізничних перевезень, у тому числі соціально значущих.

«Система фінансування таких перевезень теж суттєво зміниться - крім пасажирів, витрати будуть фінансувати Обласні адміністрації та субсидії з державного бюджету. Концесії вокзалів та потенційно й станцій будуть відігравати важливу роль у цій системі фінансування, так як компенсатором для бюджетних субсидій будуть не тільки прибутки державного залізничного вантажного оператора, а й концесійні платежі. Наприклад у Німеччині платежі до бюджету від концесій залізничних вокзалів та станцій складають щорічно близько 400 млн євро», - йдеться у повідомленні.