Денис Шмигаль: Фестиваль «Родослав» став своєрідним ланцюгом єднання

12 жовтня в Івано-Франківську відбулося відкриття шостого Міжнародного фольклорного фестивалю етнографічних регіонів України «Родослав». Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

На відкриття дійства завітали голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль, заступник голови ОДА Віталій Федорів, міський голова Руслан Марцінків, представники громадськості, творчих колективів, мешканці Прикарпаття та гості зі Словаччини, Польщі, Румунії, Німеччини, Великої Британії, східних, південних, північних та західних областей України.

«Ця яскрава та феєрична подія об’єднує гуцулів, бойків, лемків, покутян, опілян, буковинців, волинян, подолян, поліщуків, слобожанців, кубанських козаків та засвідчує спільні джерела їх виникнення і розвитку. Фестиваль етнографічних регіонів України традиційний та був заснований у 2001 році», - йдеться у повідомленні.

Розпочалися урочистості з покладання квітів до пам’ятника Івану Франку. Після чого святкова колона учасників фестивалю покрокувала містом під звуки оркестру з піснями та танцями до головної сцени на Вічевому майдані.

У привітальному слові Денис Шмигаль наголосив, що фестиваль «Родослав» - це свідчення того, що наші герої не марно віддали своє життя за незалежність держави та висловив подяку українським воїнам.

«Фестиваль «Родослав» підтверджує, що різні народи й нації можуть жити у злагоді, демонструючи свою самобутність, пропагуючи дружні зв’язки, прагнучи миру та єднання. Прекрасне етнографічне мистецтво стирає кордони між нашими областями та регіонами, різними країнами. На фестивалі присутні гості з 12 областей України, сусідніх країн, які є нашими друзями, партнерами, союзниками та приїхали продемонструвати свої етнічні традиції. Фестиваль «Родослав» став своєрідним ланцюгом єднання сходу, заходу, півдня і півночі України. До нашого святкового дійства, яке проходить на теренах Прикарпаття уже вшосте, приєдналися етнографічні колективи Румунії, Польщі та Словаччини. Словом, «Родослав» єднає всіх українців, які прагнуть миру, благополуччя та соціально-економічного добробуту. Лише в єдності наша сила!», - зазначив голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль.

Впродовж фестивальних днів відбулися виставки народного, декоративно-ужиткового мистецтва. В районних центрах, об’єднаних територіальних громадах та містах області за участю аматорських колективів України, гостей фестивалю і закордоння відбулися заходи у контексті культурно-мистецької програми «Храм української родини», у кінотеатрі «Люм’єр» проходили «Дні українського кіно».

13 вересня, у день закриття фестивалю, на Вічевому майдані Івано-Франківська відбувся гала-концерт за участю кращих колективів VI Міжнародного фольклорного фестивалю етнографічних регіонів України «Родослав».