ІФНТУНГ братиме участь у міжнародному проєкті

1 жовтня починається реалізація проєкту «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (Cross-border Network of Energy Sustainable Universities (NET4SENERGY) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» (HUSKROUA). Про це повідомили в пресслужбі ІФНТУНГ.

Цього ж дня в Івано-Франківській обласній державній адміністрації головним бенефіціаром – Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в особі ректора Євстахія Крижанівського та керівником Спільного технічного секретаріату Програми HUSKROUA Ароном Сокачем підписано грантову угоду на реалізацію цього проєкту.

В офіційній процедурі контрактування також взяли участь: проректор з науково-педагогічної роботи, координатор проєкту Максим Карпаш, голова ОДА Денис Шмигаль, міський голова Руслан Марцінків, представники університету, органів влади, громадськості.

«Основна мета проєкту полягає у підвищенні ефективності роботи основних університетів у межах транскордонного регіону HUSKROUA задля подолання негативних наслідків зміни клімату завдяки енергоефективності. Робота буде зосереджена на забезпечення сталого розвитку територій через поглиблення співпраці, підтримку дій та обмін ідеями, які сприяють досягненню цілі. Всі чотири країни-учасниці програми зацікавлені в пошуку нових можливостей для тіснішого співробітництва, в тому числі, і в сфері вищої освіти, партнерства муніципалітетів тощо», - йдеться у повідомленні.

Загалом проєкт спрямований на: створення транскордонної мережі університетів, як проактивних агентів енергоефективності, створення власних планів дій з енергозбереження, набір інструментів та пілотні установки на відновлюваних джерелах енергії з реальною економією для університету; техніко-економічне обґрунтування, ідентифікацію вузьких місць (фізична та ІТ-інфраструктура, модель управління); нарощування системи управління з ІТ-рішеннями для оперативного моніторингу енерговитрат університетів (з оцінкою ефекту з посиланням на План дій для сталого розвитку енергетики для університетів).

Тривалість проєкту «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» розрахована на 2 роки. Головний бенефіціар – ІФНТУНГ, партнерами виступають: Технічний університет в Кошице (Словаччина), Університет Мішкольца (Угорщина), Технічний університет Клуж-Напока, Північний університетський центр в Байа-Маре (Румунія).

Загальний бюджет на чотирьох партнерів - 326 тис. євро, з них 112 тис. євро - бюджет для України.

Також за результатами другого конкурсу HUSKROUA 2014-2020 ІФНТУНГ, окрім NET4SENERGY, виграв ще один проєкт - "Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні" (EnyMSW), реалізація якого починається 1 листопада 2019 року.