ІФНТУНГ планує створити у Старуні Парк Льодовикового періоду

8 серпня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулась перша робоча зустріч щодо напрацювань, обговорень, внесення пропозицій для реалізації культурно-екологічного проекту «Та Піаріарт-раут» в с. Старуня, що на Богородчанщині. Про це повідомили в пресслужбі ІФНТУНГ.

«Саме на базі ІФНТУНГ буде створено науково-мистецьку резиденцію, до якої ввійдуть профільні науковці – геологи та екологи, а також фотохудожники, професійні тапіарники, журналісти. Планується залучити до проектних робіт й студентів університету, які матимуть змогу набути неоціненну геологічну практику в Старуні, що вже віддавна вважається геологічною пам’яткою державного значення, та практику проектування просторових ландшафтів. Метою проєкту є комодифікація історико-культурної спадщини с. Старуня – створення Парку Льодовикового періоду в стилі тапіарі, який долучиться до об’єктів центру розвитку туризму на Прикарпатті», - йдеться у повідомленні.

На початку липня Уряд затвердив переможців конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», які реалізуються у 2019 році. Серед них опинилося і прикарпатське село Старуня, Богородчанського району з культурно-екологічним проектом «ТаПіарітіАРТ-раут», на реалізацію якого виділили 4,5 мільйони гривень.

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вивчають об’єкти Старуні ще з 1974 року. Серед піонерів-дослідників – відомий український дослідник та популяризатор науки, професор кафедри екології, доктор геолого-мінералогічних наук Олег Адаменко. Він в 2004 році запропонувати організувати тут, у Старуні, міжнародний еколого-туристичний центр – Парк Льодовикового періоду й сьогодні фонтанує ідеями наприклад, створити інфраструктуру з науковими, відпочинковими та лікувальними об’єктами, атракціонами, скульптурами викопної фауни, флори тощо.

До речі, тіпіарники надихались нещодавньою монографією «Старуня: Парк Льодовикового періоду» під редакцією доктора технічних наук, професора, академіка НАНУ Євстахія Крижанівського, фото до яких зробив відомий фотохудожник з Івано-Франківська Володимир Продеус.

На робочій зустрічі узгодили попередній перелік учасників наукової та мистецької резиденції. У планах - залучити до проекту польських колег та іноземних інвесторів.

На реалізацію проєкту виконавці мають 2 місяці. Вони вже заручились підтримкою не лише науковців ІФНТУНГ, але й Івано-Франківської обласної ради. Про це говорив у своєму виступі Василь Мельничук, очільник комісії облради з самоврядування.