У Надвірні відкрилась виставка «Повернення додому»

18 червня у Надвірнянській міській раді відбулось відкриття благодійної виставки «Повернення додому». Про це повідомили у Надвірнянській міській раді.

Захід відбувся за організації Євгенії та Дмитра Ейдерів та за підтримки і сприяння Надвірнянської міської ради (міського голови Зіновія Андрійовича), Музею історії Надвірнянщини.

Мета виставки – привернути увагу суспільства щодо незаконного утримання українських військових у російських в’язницях, а також підтримки українських моряків, які перебувають у полоні.

«На виставці презентують картини, створені митцями з різних куточків України, на подарунок і для підтримки наших хлопців, що зараз є військовополоненими у Росії. За приклад була взята картина Беати Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому», намальована у перші дні полону наших моряків. Художники відтворили 24 “копії”, але в своєму стилі і зі своїми емоціями. Самі картини будуть подаровані кожному з полонених героїв, після їх звільнення. Виставка вже побувала у Києві, Одесі, Дніпрі, Кременчуці, Кропивницькому, Львові та Івано-Франківську, а цього тижня проходить в Надвірні», - йдеться у повідомленні.

Андрій Ейдер – наймолодший із 24-х членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (якраз на ньому служив Андрій) і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу», проти яких 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії під час їх планового переходу з порту Одеса в Маріуполь. Біля анексованого Криму росіяни їх не пропустили, два катери і буксир повернули назад, але російські кораблі їх наздогнали, таранили буксир, стріляли по катеру «Бердянськ», поранивши трьох хлопців та зрештою взяли їх у полон.

Сім’я відважного юнака приїхали з Одеси до Надвірної рік тому. Батько Дмитро Ейдер зі своєю дружиною Євгенією, яка є корінною надвірнянкою, вже 4 роки займається волонтерством. Дмитро Ейдер, який за фахом є ковалем-зброярем, створив власноруч прототип майбутньої нагороди, яку планують вручити морякам – іменний кинджал. Литвом займаються хлопці з Івано-Франківська та інші майстри по всій Україні.

Відкрив виставку міський голова Зіновій Андрійович, який від імені всієї громади Надвірної висловив слова підтримки сім’ї Андрія, а також всім військовополоненим та їхнім родичам і зазначив, що сьогодні така допомога і підтримка є дуже важливою, адже під час таких акцій ми зміцнюємо віру і надію полонених у найскоріше їх повернення додому.

Виставка триватиме до 21 червня включно. В рамках заходу проходить благодійний ярмарок, на якому усі охочі зможуть придбати, листівки, картини, ювелірні, шкіряні та керамічні вироби та інші вироби мистецтва.

Також такий ярмарок проходитиме 22 червня, на майдані Шевченка в м.Надвірна. Всі кошти передадуть батькам полонених.