В Івано-Франківську відкрили оновлену залу для донорів

14 червня в обласній станції переливання крові відкрили оновлену донаційну залу та сучасну кімнату для донорів. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Участь у відкритті взяли заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів, директор ДОЗ ОДА Микола Стовбан, начальниця управління охорони здоров'я міської ради Марія Бойко, депутат обласної ради Манолій Піцуряк, головний лікар станції переливання крові Ігор Дожджанюк та працівники установи.

Кожного дня до обласної станції переливання крові в середньому навідуються 30-35 донорів, іноді може бути й півсотні осіб. Загалом на Прикарпатті є 3,5 тисячі почесних донорів. Це люди, які здали понад 20 літрів крові.

Головний лікар зазначив, що оновлена донаційна зала облаштована згідно з європейськими стандартами.

«До цього ремонту ми довго готувалися, їздили за кордон і дивилися, як там облаштовують такі відділення. Ми робимо все, щоб було комфортно донорам та лікарям. Перед тим, як здавати кров, донор може морально налаштуватися в передздаваційній залі, як вже давно це заведено у європейських клініках. Донаційна кімната обладнана якісною технікою та зручними кріслами. Є й спеціальні приміщення, де можна відпочити після здачі крові. Лише в декількох станціях нашої держави є щось схоже», - наголосив медик.

Ігор Дожджанюк додав, що якість роботи обласної станції переливання крові є на високому рівні. Це підтверджує сертифікат європейського стандарту.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Стовбан наголосив, що в області впродовж 2018-го року донорами стали понад 5 тисяч осіб. За минулий рік станція переробила 2,5 тонни крові та 1,6 тонни плазми.

«У новій донаційній кімнаті людина може у хороших умовах якісно здати кров, яка рятує життя не тільки дорослих, а й дітей, котрі мають онкозахворювання. Завдяки співпраці обласної ради та обласної державної адміністрації ми закупили сучасний апарат для швидкої заморозки плазми при -70 °C. Це дає можливість при заморожуванні плазми зберегти всі її елементи. Наша обласна станція переливання крові входить у ТОП-10 станцій, які мають найвищий показник в Україні», - наголосив Микола Стовбан.