Житель Надвірнянщини відсидить п’ять років за вбивство матері

Надвірнянський районний суд виніс вирок у справі про вбивство 33-річним жителем Надвірнянщини своєї 56-річної матері.

Убивство сталося 16 листопада 2018 року.

«Обвинувачений перебував в стані алкогольного сп’яніння, у літній кухні по місцю свого проживання та його матір'ю на грунті тривалих неприязних стосунків виник черговий словесний конфлікт, під час якого в обвинуваченого виник злочинний умисел заподіяти своїй матері тілесні ушкодження. Реалізуючи свій злочинний умисел, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки у вигляді заподіяння тілесних ушкоджень та бажаючи їх настання, обвинувачений підійшов до своєї матері та правою рукою тричі наніс їй удари в лівий бік голови, внаслідок чого вона через крісло впала на підлогу. В подальшому обвинувачений, незважаючи на те, що жінка лежить на підлозі, ногами умисно наніс їй декілька ударів по різних ділянках тіла, а саме в грудну клітку, живіт, стегна, ноги, після чого самостійно припинив наносити удари та вийшов з будинку на подвір'я. Після конфлікту жінка самостійно вийшла з літньої кухні та зайшла в приміщення житлового будинку, що знаходиться на одному подвір'ї, де присіла на диван та через деякий час внаслідок отриманих тілесних ушкоджень померла», - йдеться у рішенні суду.

Судово-медична експертиза засвідчила, що смерть настала через ушкодження внутрішніх органів, які призвели до виникнення легенево-серцевої недостатності.

Обвинувачений пояснив, що стосунки з матір’ю зіпсувалися десять років тому, коли жінка попала під скорочення на роботі. За його словами, вона дуже змінилася, стала конфліктною людиною, почала зловживати спиртними напоями, часто вчиняла з ним безпричинні сварки, однак він намагався їх уникати. Через таку поведінку матері він і проживав в літній кухні, а не в житловому будинку.

Син виявив тіло матері через два дні після скоєного, але нікому про це не повідомив.

«Через два дні від конфлікту мама не виходила на вулицю і він вирішив подивитися, що з нею. Він зайшов до будинку, так як мав свій ключ, і побачив, що мати напівлежить на дивані, а коли вона на його питання не відреагувала, він підійшов до неї ближче і виявив, що вона померла. Це для нього стало цілковитим шоком, він ніби заціпенів і не знав, що далі має робити. Він про це нікого не повідомив, пішов до себе в літню кухню, де, роздумуючи про побачене, вирішував, як покінчити життя самогубством. Про даний конфлікт він розповів вже після того, як приїхав його дядько. Заподіяти смерть своїй матері він не хотів», - йдеться у рішенні суду.

Брат обвинуваченого зазначив, що покійна його мати була конфліктною людиною, досить часто могла вживати спиртні напої, безпричинно зі всіма влаштовувала сварки та скандали. По цій причині він рідко навідувався додому, так як зі своєю сім’єю проживає в іншому селі. Через поведінку матері, яка ні до кого не прислухалася, його брат не міг створити свою сім’ю. Вказав, що брат не є конфліктною людиною, заробляв гроші, які давав матері, але вона в більшості їх витрачала на спиртне. Вважає в тому, що трапилося, є доля провини самої матері, хоча жодне насильство для нього є неприйнятним. Просив суворо не карати обвинуваченого, претензій матеріального чи морального характеру до нього він немає.

Брат потерпілої, який виявив її тіло вже наприкінці листопада, заявив, що обвинувачений по своїй суті спокійний, працьовитий, а його сестра була конфліктною людиною і сама могла спровокувати обвинуваченого.

Завідувачка ФАПу с.Лісна Тарновиця, яку допитали у якості свідка, також вказала, що померла була конфліктною людиною, і що вона могла спровокувала бійку з своїм сином.

При обранні покарання суд визнав пом’якшуючими обставинами повне визнання вини, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину з боку обвинуваченого.

Обтяжуючою обставиною суд визнав вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.121 КК України та призначив йому покарання із застосуванням ст.69 КК України у виді 5 (п'яти) років позбавлення волі.

Рішення ухвалила суддя Флоряк Д.В.