ТОВ «Карпатнафтохім» планує побудувати установку з виробництва оксиду пропілену

У Калуші стартувало громадське обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості щодо будівництва установки з виробництва оксиду пропілену на території ТОВ «Карпатнафтохім». Про це повідомили у Калуській міській раді.

«Будівництво установки з виробництва оксиду пропілену потужністю 2700 т/рік планується здійснювати на території ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» в межах орендованої земельної ділянки, на площі близько 1500 м2 за адресою: Івано-Франківська область, Калуський район, м. Калуш, вул. Промислова, 9. Вибір майданчика під будівництво здійснювався з урахуванням найбільш сприятливих географічних (розміщення максимально віддалене від житлової забудови) та інфраструктурних умов потенційної території», - йдеться у повідомленні.

Майданчик № 1 розташований в південно-західній частині території підприємства ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», біля залізничної станції підприємства. На майданчику розміщено установку з виробництва оксиду пропiлену та склад перекису водню з майданчиком зливу перекису водню з автоцистерни.

«Установка виробництва оксиду пропілену розміщується на ділянці демонтованих корпусів відділення сірки (корпус №449), є відкритою промисловою етажеркою, в різних висотних рівнях якої встановлюється проектне технологічне обладнання, в тому числі колонне. В периметрі етажерки встановлюється додаткове технологічне обладнання (збірники, насоси та інш.). Розміри етажерки в осях складають 15,5х9м (в плані). Етажерка взята в бетонний піддон, поруч з етажеркою встановлюється додаткове технологічне обладнання (теплообмінний модуль). Таким чином загальна площа забудови всієї установки складає близько 177 м2. Висота установки обумовлена найвищою колоною та складає близько 36 м», - йдеться у повідомленні.

Майданчик зливу перекису водню з автоцистерни передбачено в безпосередній близькості до проектного складу перекису водню. Габарити в плані обмежуються розміром залізобетонного піддону, загальна площа піддону складає 136,9 м2.

«Склад перекису водню передбачено розмістити на незабудованій ділянці, на північ від демонтованих корпусів відділення сірки (корпус №449), поряд з існуючим складом їдкого натру та існуючих внутрішніх залізничних колій ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». Максимальна ємність складу 240 м3, що передбачено реалізувати трьома надземними горизонтальними резервуарами по 80 м3 кожен, один з яких - аварійний. Функцію захисту від потрапляння перекису водню в ґрунти виконуватиме залізобетонний піддон, всередині якого встановлюються проектні резервуари складу. Перекис водню є пожежонебезпечною речовиною. Поруч з бетонним піддоном резервуарів перекису водню передбачено встановлення допоміжних систем (насосна перекису водню під навісом, компресор азоту з ресивером, чилерна установка). Загальна площа складу перекису водню, з врахуванням піддону та допоміжних систем складає 348 м2», - йдеться у повідомленні.

Загальна площа освоєння території під всі проектовані будівлі та споруди, з врахуванням благоустрою території, складає близько 1500 м2.

«Планована діяльність передбачає здійснення виробництва оксиду пропілену шляхом епоксидування пропілену перекисом водню в водному розчині ацетонітрилу на каталізаторі. Пропілен є одним із продуктів виробництва ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», перекис водню постачається на підприємство від сторонніх організацій», - йдеться у повідомленні.

Перші громадські слухання заплановані на 5 червня 2019 р о 11:00 год в актовому залі управління ТОВ «Карпатнафтохім».