Чи дозволять чоловікам брати 10-денну оплачувану відпустку після народження дитини?

У Верховній Раді нещодавно зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 17 Закону України “Про відпустки”, який дозволить чоловікам брати 10-денну оплачувану відпустку після народження дитини, пише ukr.media.

Його авторами є 13 народних депутатів, серед яких Оксана Білозір, Віктор Кривенко, Олена Ледовських, Леонід Ємець, Павло Кишкар, зазначено на сайті парламенту.

Автори проекту вважають, що такий “міні-декрет” дозволить новоспеченим татусям більше часу у найскладніший період після народження дитини побути із сім’єю, допомагати доглядати за новонародженим, а також адаптуватися до незвичної життєвої ситуації, особливо для тих, хто став батьком уперше.

Головна мета проекту закону - вдосконалити інструменти сімейної політики для забезпечення доступності рівних можливостей догляду за новонародженою дитиною і полегшити стан матері після пологів. Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, згідно з дослідженням міжнародної організації Save the Children, Україна на 78 місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту.

Можливість отримання такої відпустки передбачено в законодавстві багатьох європейських країн. Наприклад, у Норвегії чоловікові надають два тижні додаткової повністю оплачуваної відпустки; у Великобританії теж два тижні зі збереженням зарплати до 90%; в Ісландії він може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою з виплатою допомоги в розмірі 80% від його середнього заробітку; в Португалії батькові надають 5 днів оплачуваної декретної відпустки. А за порушення свого обов’язку на батька накладають штраф. Таким чином законодавство цих країн сприяє, щоб батьки перебували з дитиною в перші дні, а то й місяці її життя.

Беручи приклад з європейців, наші народні депутати зареєстрували подібний законопроект у ВР.