На Івано-Франківщині назвали підприємства, які платять найбільше податків

Директор департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Ірина Мацькевич представила звіт про виконання обласного бюджету за 2018 рік. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Мацькевич повідомила, що за 2018 рік до обласного бюджету надійшло доходів з урахуванням трансфертів у сумі 9448 млн грн, що становить 98,1% до затвердженого річного плану з урахуванням змін. Із загальної суми надходжень міжбюджетні трансферти становили 88,6 %, власні доходи обласного бюджету 11,4%.

Доходів загального фонду обласного бюджету надійшло у сумі 791,3 млн грн, і більше порівняно з 2017 роком на 27,4 %.

Найвагомішими джерелами наповнення дохідної частини обласного бюджету є податок на доходи фізичних осіб та податок на прибуток підприємств. За минулий рік до обласного бюджету надійшло податку на доходи фізичних осіб у сумі 623 млн грн, що на 23,7 % більше у порівнянні з 2017роком.

Найбільші суми податку на доходи фізичних осіб за 2018 рік (крім закладів бюджетної сфери) сплатили такі підприємства: ТОВ «Карпатнафтохім», ПРАТ «Івано-Франківськцемент», Відокремлений підрозділ «Бурштинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго» та ВО «Карпати».

Найбільша питома вага, а це 52,4% – власні надходження бюджетних установ, яких надійшло 147,9 млн грн та екологічний податок 130,2 млн грн.

У структурі видатків обласного бюджету найбільшу частку мали галузі охорони здоров’я 34,8%, освіти 23,8%, соціального захисту та соціального забезпечення 4,9%, культури і мистецтва 3,2%, фізичної культури і спорту 1,7% та державного управління 1,7%.

Як повідомила директор департаменту фінансів ОДА, у першу чергу кошти загального фонду обласного бюджету спрямовувалися на фінансування захищених статей видатків. Обсяг таких видатків склав 89,5% у обсязі загального фонду.

Також Ірина Мацькевич додала, що заробітна плата працівникам бюджетних установ, які фінансуються з обласного бюджету, в 2018 році виплачувалася вчасно. Заборгованості з оплати праці на кінець минулого року немає.