Щороку в Україні зникає майже один Івано-Франківськ

На кожні 100 померлих у нашій державі – трохи більше півсотні народжених. Така пропорція, зафіксована ще торік, зберігалася і протягом двох місяців 2019-го.

А загалом впродовж останніх кількох років суто через низьку народжуваність і високу смертність спостерігається тенденція до істотного зменшення кількості жителів в Україні.

Причому відбувається це по наростаючій. Скажімо, якщо 2015-го число українців скоротилося на 183 тисячі осіб, то 2018-го – на 252 тис.

Про це повідав УНН заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Олександр Гладун.

За його словами, в середньому в нас помирає на 200 тисяч більше, ніж народжується. А це, по суті, становить кількість населення одного українського міста, приблизно такого, як обласний центр Прикарпаття, де проживає трохи більше 240 тис. осіб.

«Постійне зростання рівня смертності обумовлено віковою структурою населення нашої держави, – наголосив демограф. – В Україні майже 23 відсотки громадян – віком від 60 років. Отже, природно, що чим більше людей похилого віку в суспільстві, тим вища в ньому смертність».

За прогнозами Інституту демографії, українців і надалі меншатиме.