На Прикарпатті модернізують стратегічну лінію електропередачі

Фото ілюстративне

ДП «НЕК «Укренерго» планує розпочати будівництво повітряної лінії 330 кВ Західноукраїнська - Богородчани з реконструкцією підстанції 330 кВ «Богородчани» та підстанції 750 кВ «Західноукраїнська» на території Львівської та Івано-Франківської області.

Нова повітряна лінія електропередачі (ПЛ) 330 кВ ЗУ - Богородчани буде розташована на територіях Жидачівського району Львівської області та Рогатинського і Галицького районів Івано-Франківської області.

У ході реалізації планованої діяльності передбачається розроблення відповідних проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок із зміною цільового земельних ділянок на землі енергетики для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств.

Читайте також: На Коломийщині планують побудувати електростанцію

Як повідомили в «Укренерго», будівництво та реконструкція цієї ЛЕП дозволить збільшити величину потужності, що передається від Рівненської АЕС та Хмельницької АЕС, в ремонтних та аварійних схемах перетину Захід-Вінниця та покращити умови закачування Дністровської ГАЕС, значно підвищити надійність електропостачання споживачів Івано-Франківської області.

«Крім того, буде забезпечена можливість переведення електропостачання споживачів Опорнянського енерговузла (Івано-Франківська область) з «Острова Бурштинської ТЕС» на ОЕС України для підтримки експортного потенціалу України», – наголосив технічний директор Західної електроенергетичної системи Петро Чорнописький.

Довідка

Проектом передбачена реконструкція 60,8 км існуючої повітряної лінії, побудованої ще у 1990 році. Повна реконструкція ділянки, яка пролягає від опори №18 біля Бурштинської ТЕС до ПС 330 кВ «Богородчани», передбачає заміну 206 опор, проводу та грозозахисного троса.

Проект також передбачає спорудження нової ділянки лінії протяжністю 43,19 км від підстанції 750 кВ «Західноукраїнська» до опори №18 а також перевлаштування існуючих повітряних ліній (ПЛ) 330 кВ та 220 кВ, які перетинають спроектовану високовольтну лінію.

Загальна протяжність ПЛ 330 кВ Західноукраїнська – Богородчани становитиме понад 103 км. Крім того, у рамках проекту будуть модернізовані підстанція 330 кВ «Богородчани» і 750 кВ «Західноукраїнська» із заміною вимикачів, пристроїв протиаварійної автоматики, релейного захисту і зв’язку.