Марцінків оприлюднив перелік претензій до центральної влади

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (ІФ РВ АМУ) відбувся брифінг очільників громад Прикарпаття, присвячений проблемам місцевого самоврядування. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Марцінків: стратегічні підприємства повинні належати виключно громаді

Марцінків: ОТГ навколо міста повинні платити за школи, садки і лікарні

«З’являється чимало нових постанов і законів, які не сприяють розвитку місцевого самоврядування. Щороку відчуваємо зменшення видатків на захищені статті, зокрема це стосується освіти, охорони здоров’я, культури. Зокрема, із врахуванням медичної реформи є перегини щодо медичної субвенції. Якщо з первинною ланкою, начебто все гаразд, то коштів на вторинну і третинну не вистачає. Громади змушені перекривати захищені статті коштами, які б вони могли б спрямувати на дороги, капітальне будівництво тощо. Якщо делеговані повноваження не буде підкріплено фінансовим ресурсом, реформа не стане повноцінною. Вчора урядом представлено другий етап децентралізації. Чим більше залишиться коштів на місцях тим більше справ ми можемо зробити на користь громади», – зауважив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Міський голова додав, що багато запитань є стосовно монетизації субсидій.

Також Марцінків підкреслив, що АМУ стає все більш впливовою і відстоює інтереси громад.

Виконавчий директор ІФ РВ АМУ Юрій Стефанчук розповів про головні завдання асоціації на цей рік. Основна увага зосереджена на впровадженні реформи децентралізації та галузевих реформ. Значну увагу приділятимуть захисту фінансових ресурсів, зокрема це стосується акцизного податку, додаткової дотації, освітніх та медичних коштів, які сьогодні є основним інструментом надання якісних послуг.

Крім того, на вимогу часу АМУ формує команду для координації міжнародної технічної допомоги, що дозволить залучити кошти та різні проекти в розвиток місцевого самоврядування.

Ще однією проблемою для міст у 2019 стало скасування тарифного коефіцієнта для вуличного освітлення. Таким чином, містам доведеться витрачати ще більше коштів, аби гарантувати громадам якісне зовнішнє освітлення вночі.

Як результат, на зборах ухвалили звернення до Верховної Ради щодо прийняття закону, який забезпечить стабільну роботу підприємств житлово-комунального комплексу, знизить навантаження на місцеві бюджети, оптимізує ринок електроенергії під європейську модель.