На Прикарпатті чиновники витратили мільярд гривень без проведення тендерів

Чиновники Івано-Франківської ОДА витратили майже один мільярд гривень “в обхід” тендерів. Про це свідчать дані аналітиків центру «Антикорупційна платформа», які впродовж року моніторили розподіл бюджетних коштів департаменту будівництва і ЖКГ Івано-Франківської ОДА. Інфографіку експерти продемонстрували телеглядачам Суспільного UA: КАРПАТИ у телепроекті “Тема дня”.

Йдеться про прямі договори з підрядниками на допорогові закупівлі (для товарів і послуг — до 200 тис грн, для виконання робіт — до 1, 5 млн грн).

«Проблема з`являється на етапі виділення цих коштів. Їх свідомо виділяють менше, ніж півтора мільйона, щоб було легше укласти прямий договір з тим, ким треба, і на своїх внутрішніх договірних умовах виконувати ремонт. Ми не можемо побачити вартість цих робіт, їхній перелік. Ми бачимо тільки шаблон. Щодо проплат великі питанні виникають, коли дивимося на портал публічних коштів «Edata». Ми бачимо там, що майже в той самий день, коли уклався договір, виготовлена довідка про виконані роботи, і перерахована вся сума на рахунки цих фірм», — повідомив аналітик центру «Антикорупційна платформа» Остап Бринський в ефірі.

Директор департаменту будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Володимир Рачкевич вважає такий механізм укладання договорів прийнятним та “чи не єдиним способом для замовників ефективно і своєчасно використати бюджетні призначення, зокрема, на капітальні ремонти доріг”.

«Часу на проведення тендерних процедур та щоб зняти соціальну напругу у селах ми не мали. Якби ми на початку року були головними розпорядниками коштів, таких нюансів б не було. Щодо підрядника, то він має відповідати усім критеріям і нести повну відповідальність за договори, які він укладає. Якщо ж якась фірма складається з начальника і головного бухгалтера, а всіх інших беруть “на стороні”, то в департаменті будівництва такі речі не проходять», — стверджує Володимир Рачкевич.

Центр «Антикорупційна платформа» подав інформацію до прокуратури про факт поділу кошторису проекту капітального ремонту одного з об'єктів Прикарпаття на кілька договорів.