В Україні відзначили день пам’яті “кіборгів” – захисників Донецького аеропорту

Стояли до останнього: в Україні відзначили день пам'яті "кіборгів".

День пам'яті "кіборгів" – військових і добровольців, які загинули під час захисту Донецького аеропорту Україна вшановує щороку з ініціативи волонтерів та українських воїнів.

У неділю, 20 січня, в багатьох містах України відзначили День пам'яті загиблих "кіборгів", які захищали Донецький аеропорт, відбулися поминальні панахиди. У Києві в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі відбулася панахида за загиблими українськими воїнами, які ціною свого життя дарували нам мирні і спокійні дні. Про це повідомляє Укрінформ.

Оборона аеропорту в Донецьку тривала 242 дні. Бої за встановлення контролю над аеродромом Донецького міжнародного аеропорту, який має стратегічне значення, тривали між незаконними збройними формуваннями та військовослужбовцями Збройних сил України і добровольцями з 26 травня 2014 року до 21 січня 2015 року.

20 січня 2015 року проросійські сили підірвали новий термінал аеропорту. Бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, внаслідок чого загинуло багато українських військовослужбовців. Тільки за офіційними даними, за цей час загинуло понад 200 українських бійців, ще півтисячі отримали поранення. Перед останньою битвою українські захисники виконали Гімн України.