На Прикарпатті рибінспектори конфіскували 638 кілограмів біоресурсів

В період з 1 січня по 31 грудня 2018 року Івано-Франківським рибоохоронним патрулем було проведено 776 рибоохоронних рейдів. Про це повідомили у Держрибагенстві.

В результаті яких викрито 1 056 порушень природоохоронного законодавства та затримано 1 017 осіб. В тому числі, зафіксовано: 82 грубі правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП, три - за ст. 85-1 КУпАП (незаконний збут заборонених знарядь лову), дев’ять - за ст. 88-1 КУпАП (незаконний продаж риби) та два - за ст. 90 КУпАП (вилов червонокнижної риби). Також складено 35 протоколів за фактами незаконного добування піщано-гравійної суміші та річкового каміння в прибережних захисних смугах річок.

До судів направлено 94 адміністративні протоколи. Ще по чотирьом справам відкрито кримінальні провадження.

«Протягом року накладено штрафів на суму 105,8 тис. грн. Збитки, завдані рибній галузі, склали 78,1 тис. грн. У громадян вилучено 140 од. сітних матеріалів та 16 од. колючих знарядь лову. Крім того, конфісковано 638,2 кг риби та раків. Затримано сім гумових човнів», - повідомив керівник рибоохоронного патруля Руслан Чорненький.

Значну допомогу держінспекторам під час проведення рибоохоронної роботи надавали працівники поліції, єгері лісгоспів, представники місцевої самооборони, активісти громадських об'єднань, громадські інспектори рибоохорони та небайдужі громадяни.

Для прикладу, 23 лютого 2018 року рибоохоронні патрульні Івано-Франківщини на р. Дністер, поблизу с. Кутище Тлумацького району помітили чоловіка на дерев'яному човні, який вибирав з сітки рибу. Під час вживання рибоохоронних заходів, браконьєр намагався втекти в напрямку с. Вістря Монастириського району Тернопільської області. Проте, там його затримали рибоохоронні патрульні Тернопільщини. Під час огляду речей порушника було виявлено одну червонокнижну марену та 36 екз. підуста звичайного. Загальна вага риби становила 16,7 кг. Збитки, завдані рибному господарству внаслідок порушення, склали 1 554 грн.

10 травня до Івано-Франківського рибоохоронного патруля надійшла інформація про порушення від небайдужого громадянина через ГО "Івано-Франківський риболовний клуб". В повідомленні йшлося про незаконний вилов червонокнижної риби у Бистриці Солотвинській. Рибоохоронні патрульні негайно виїхали на місце порушення. Під час перевірки було виявлено браконьєра, який здійснював лов риби забороненим знаряддям лову – сіткою. На момент затримання чоловік встиг впіймати 20 екз. риби, загальною вагою 15,6 кг. В улові браконьєра знаходились три вирезуби та дев’ять марен, які занесені до Червоної книги України. Крім даних риб чоловіку вдалось зловити сім підустів та одну щуку. Збитки склали 33 548 грн.

Шостого жовтня рейдова група патруля задокументувала грубе порушення правил рибальства. Так, на р. Прут, поблизу с. Будилів Снятинського району затримано місцевого мешканця, який незаконно добув 21 кг риби. Чоловік, використовуючи 35 метрову сітку, виловив 72 шт. підуста, дві шт.. червонокнижної марени та одного головня. Для встановлення сітки та збору риби порушник використовував гумовий човен. Своїми протиправними діями браконьєр завдав збитків на суму 3 125 грн.

17 листопада інспектори Івано-Франківського рибоохоронного патруля провели рейд на Бурштинському водосховищі. Близько 3 години ночі було виявлено 200-метрову сітку, в якій знаходилось 37 кг ляща, 4 кг карася та 800 г судака. Заборонене знаряддя лову рибоохоронці вилучили для подальшого знищення. Рибу здано до рибоприймального пункту.

Управління Держрибагентства в Івано-Франківській області закликає громадян дотримуватись вимог природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію»: 0 (800) 50-52-50 або за телефоном «гарячої лінії» відомства: (097) 392-72-80.