Бурштин та Калуш – у зоні екологічних ризиків

Як поінформував начальник відділу лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я Юрій Здоровий, лабораторні дослідження атмосферного повітря, грунту і води проводять щоквартально.

«Особливу увагу ми звертаємо на криниці. Село Верхнє, Сівка-Калуська — там є проблеми зі сухим залишком, — це солі. У місті Калуші проблема швидше вирішилася, тому що провели водопровід по проблемних вулицях», — розповів Юрій Здоровий в телеефірі UA: КАРПАТИ.

Одним із найбільших забруднювачів екології Прикарпаття є Бурштинська ТЕС.

«Бурштинська ТЕС, практично, викидає 80% шкідливих речовин від загальних викидів, які утворюють усі наші підприємства, — заявив в телеефірі UA: КАРПАТИ начальник відділу економіки природоохоронної діяльності та екологічного моніторингу Петро Кульба. — Національний план скорочення викидів, який стартував 1 січня 2018 року і триватиме до 2033 року, передбачає зупинення низки блоків (Бурштинської ТЕС — авт.), а саме: 1, 2, 3, 4, 6 блоки будуть зупинені до 2023 року, і усе обладнання, яке неможливо реконструювати, буде замінено на нове».

Більше за Бурштинську ТЕС на довкілля Івано-Франківщини впливає автотранспорт.

«Не секрет, що в Україну ввозиться багато транспорту з відпрацьованим моторесурсом, пальне недостатньо якісне, а наші міста не пристосовані до такої кількості транспорту», — розповідає Юрій Здоровий.

Петро Кульба називає калуський гірничо-промисловий регіон «великою екологічною проблемою».

«Це проблема, яку не профінансує область (…) є проблеми з відселенням людей, провалля», — наголошує Петро Кульба.

Також Юрій Здоровий згадав Ямницький цементно-шиферний завод, а Петро Кульба наголосив на поганій якості води у селі Вигоді Долинського району.