Вбивство мера Гданська: тероризм на основі мови ненависті

Смерть мера Гданська Павела Адамовича 14 січня, який помер від завданих ножових ран, стала шоком для польського суспільства і символом хворобливості політичних дискусій в країні в останні роки (повідомляє сайт LB/ua).

В неділю 13 грудня на Павла Адамовича здійснив напад раніше засуджений громадянин. Згідно із даними поліції 27літній чоловік страждає на психічне захворювання. В результаті трьох ударів ножем Адамовичу було завдано рани серця, діафрагми та органів в черевній порожнині. Він зазнав значної втрати крові і, незважаючи на зусилля лікарів, помер в понеділок 14 січня.

Смерть діючого політика і посадової особи внаслідок нападу під час публічного заходу – це безпрецедентна для Польщі подія. Насильницькі смерті публічних фігур тут траплялись востаннє за часів комуністичної влади. А те, що смерть Адамовича пов’язана з політикою, стало ясно одразу. Нападник після атаки на мера Гданська намагався кричати в мікрофон, що напад є наслідком членства Павла Адамовича в партії Громадянська Платформа, за урядів якої його начебто несправедливо засудили до ув’язнення.

Зразу ж після того, як новину про напад поширили в ЗМІ, почали з’являтись коментарі про те, що відтоді в польському публічному житті почалась нова епоха. Не один коментатор заявив, що причиною нападу на Адамовича стала мова ненависті, якої стало так багато в польському публічному житті.

За останніх три роки політична боротьба в Польщі стала все більш емоційною, а органи влади все частіше закривали очі на прояви агресії з боку політично близьких до них угруповань. Адамович на посаді мера послідовно виступав проти дій нинішнього уряду в сфері історичної та національної політики і його дуже гостро критикували урядові та проурядові ЗМІ. Адамович також виступав із публічною критикою дій ультраправих організацій в Польщі.

Напад на Павла Адамовича стався під час концерту в рамках акції “Великий оркестр святкової допомоги“ (Wielka Orkiestra Swiątecznej Pomocy). Це загальнопольська благодійна акція, яка в 2019 році відбувалась вже в 27-й раз. Організатори збирають гроші на закуп обладнання для лікарень по всій країні. Участь у “Великому оркестрі” стала обов’язковою для багатьох польських політиків та публічних осіб вже давно. Навіть президент і його дружина дарують лоти на благодійні аукціони, які проходять в рамках акції, незважаючи на те, що лідер правлячої зараз в Польщі партії Право і Справедливість Ярослав Качинський несхвально ставиться до головного організатора акції.

Факт неприхильності організаторів “Великого оркестру” до уряду міг стати одним із чинників вибору нападником місця атаки на Павла Адамовича. Окрім того, як виявилось, нападник не мав значних перешкод у здійсненні свого задуму. Складовою “Великого оркестру” щороку є публічні концерти в найбільших містах Польщі. Це, як правило, багатотисячні події із складною організацією. До минулої неділі всі “Оркестри” проходили без значних ексцесів. Можливо це стало однією із причин трагедії. На заходах “Великого оркестру” ніхто не сподівався агресії. Напад відбувся під час світлового шоу, через що його навіть не зразу помітили. Нападник зміг вчинити свою дію безпосередньо на головній сцені концерту в Гданську, куди зміг зайти за допомогою ідентифікатора “Преса”.

По слідах трагедії в Гданську поліція затримала 41-річного чоловіка, який раніше погрожував мерам Вроцлава та Познаня. До того правоохоронні органи не визнавали ці погрози небезпечними.

На цей момент все, що відомо про напад, вказує на те, що нападник діяв один і не мав жодної підтримки. Слід очікувати, що найближчим часом формальні вимоги щодо безпеки публічних заходів будуть переглянуті і організатори публічних подій будуть приділяти більше уваги вибору фірм, які надають послуги охорони. Але політичні і суспільні наслідки смерті Павла Адамовича будуть значно глибшими. Виборчі кампанії 2019 в Польщі тепер відбуватимуться під знаком політичного насильства.