У Снятині розпочалась реставрація міської ратуші

Наприкінці 2018 року Снятинська міська рада стала переможницею в дев’ятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування із проектом «Столиця Покуття очима туристів (реставраційно-відновлювальні роботи приміщення міської ратуші в м.Снятин)».

Державне науково-реставраційне управління Івано-Франківської області вже завершило роботи по виготовленню документації і наприкінці 2018 року розпочалися внутрішні ремонтно-реставраційні роботи.

Як повідомили у Снятинській міській раді, загальна вартість проекту становить 1,45 млн. грн.

Працівники підрядної організації здійснили заміри та замовили дверні полотна та віконні блоки, виготовляються металічні заготовки для сходів. Під час внутрішніх ремонтно-реставраційних робіт планується замінити вхідні та внутрішні двері, укріпити сходову клітку, відновити стінові покриття та облаштувати оглядовий майданчик. Тобто зробити комфортним та безпечним вихід на оглядовий майданчик ратуші, щоб кожен бажаючий мав можливість помилуватися покутськими та буковинськими краєвидами.

За останні роки загальний стан будівлі тільки погіршився. Основними факторами, що негативно впливають на загальний стан ратуші, є інтенсивний рух транспорту, що створює постійні динамічні навантаження на будівлю; зношеність інженерних комунікацій (водопостачання, каналізація тощо). Фактично інженерні комунікації вичерпали свій ресурс; протікання даху ратуші, зношеність елементів системи водовідведення; постійне підтоплення основи фундаменту ратуші поверхневими та дощовими водами; невідповідність будівлі теплотехнічним вимогам тощо.

Довідка

Сня́тинська ра́туша — пам'ятка архітектури, ансамбль ратуші колишнього магістрату міста Снятина. Архітектор — Йосиф Шрейбер із Чернівців, будовою керував міський будівничий Антон Берка. Збудована у стилі класицизму, вважається однією з найгарніших, а також найвищих в Україні — її висота 50 м, і поступається лише Львівській ратуші. Вежу ратуші видно за декілька кілометрів, ще на під'їзді до міста. Збудована у 1861 році.