Власники «євроблях» переносять протести в регіони

Програвши битву під стінами парламенту, оскільки Верховна Рада попри всі протести 8 листопада таки ухвалила закони №8487-8488, про внесення змін до Податкового і Митного кодексів та деяких інших законодавчих актів щодо оподаткування акцизним податком ввезених в Україну автомобілів на іноземній реєстрації, власники легковиків на «євробляхах» продовжили боротьбу за справедливість, перевівши її, так би мовити, на регіональний рівень. 20 листопада на площі під адміністративним будинком в Івано-Франківську протестували представники громадської організації «АвтоЄвроСила» з усієї області.
Акція протесту власників авто на «євробляхах» в Івано-Франківську

Протестувальники оприлюднили свої звернення до Президента України Петра Порошенка, в якому наголошують, що «неприпустимо, коли влада, яка не створила умов, щоб громадяни мали змогу купувати нові авто, створює перепони для того, щоб позбавити своїх громадян можливості купувати доступний вживаний автотранспорт. Для мільйонів українців таке авто є джерелом доходу для сім’ї, для сотень тисяч це єдина можливість мати доступ до мобільності».

«Ми хочемо домогтися справедливих умов розмитнення. Вважаю, що розмитнення не має бути дорожчим, ніж саме авто», – зазначив один із учасників акції протесту Олександр Євдушак. Він та його колеги, які зібралися на площі, закликали обласну та Івано-Франківську міську ради підтримати їх.

– Ми цю ситуацію не залишимо і постараємося з громадськістю врегулювати питання. Вимоги до чільників влади, щоб вони звернулися зі своїм проханням до Верховної Ради від області, щоб надіслати на доопрацювання ці закони. Складність у ціновому питанні. Влада хоче наповнити свої кишені, не прислухається до наших пропозицій, щоб знайти компроміс і врегулювати питання. Закон ми порушили частково: всі автомобілі, які потрапили в Україну, потрапили законно – через контрольно-пропускні пункти. Решту – винна влада, яка не проконтролювала це питання. Має бути вдосконалений законопроект, мають бути чітко обговорені правки, які ми подавали, має бути коефіцієнт розмитнення, який може заплатити простий українець», – зазначив у коментарі голова ГО «АвтоЄвроСила» в області Мирослав Куриляк.

Учасники акції стверджують, що вона безстрокова і триватиме по всій Україні: «Якщо влада не почує нас, ми вдамося до радикальніших дій».

Варто додати, що, за даними російськомовного журналу «Новий час», за 10 місяців ц. р. на Івано-Франківщині автосалони продали 841 легковик. На два відсотки менше, ніж за аналогічний період 2017 року, і це один із найгірших показників в Україні.

Вл. інф.