Найцікавіші новинки польського кіно – в колишній столиці ЗУНР

Цьогорічний перегляд в обласному центрі Прикарпаття найсвіжіших фільмів із сусідньої країни став найбільшою презентацією кінематографу Польщі «у цій частині Європи»...

Вже сім років поспіль осінь в Івано-Франківську асоціюється з польським кінематографом. Адже щороку цієї пори відбувається Перегляд сучасного польського кіно «Під високим замком». Цього року захід подарував поціновувачам цього мистецтва можливість переглянути найновіші польські стрічки.

Зокрема у програмі 7-го Перегляду сучасного польського кіно близько 20 фільмів найрізноманітніших жанрів 2017–2018 рр. Тож навіть найвибагливіший кіноман зміг знайти стрічку до душі. А сім років тому в рамках заходу транслювали лише один фільм. Це була «Варшавська битва. 1920» Єжи Гофмана. Загалом за роки проведення фестивалю в Івано-Франківську глядачі переглянули 95 художніх, документальних, короткометражних та анімаційних польських стрічок. Тож сьогодні сміливо можна стверджувати, що чимало франківців дуже добре знайомі з польським кінематографом.

Збирати аншлаги Сьомому переглядові польського кіно в Івано-Франківську посприяла й «демократична» ціна квитків – 35 грн. (Фото з офіційного сайту Перегляду сучасного польського кіно «Під високим замком»)

За словами авторки ідеї заходу, представниці Генерального Консульства РП у Львові Барбари Пацан, Перегляд польського сучасного кіно відразу прижився в Івано-Франківську, хоча на початку організатори лише мріяли про те, щобицю мистецьку акцію полюбили місцеві жителі й гості міста. Пані Барбара зізнається, що скласти програму Перегляду – завдання не з легких, адже у Польщі щороку випускають величезну кількість фільмів, тож намагаються вибирати найкращі зразки сучасного польського кінематографа, зокрема ті, котрі збирають в кінотеатрах аншлаги та перемагають на кінофестивалях.

Традиційно спочатку Перегляд сучасного польського кіно «Під високим замком» проходить у Львові. Потім фестиваль мандрує до Івано-Франківська, а цього року вперше захід проведуть і в Ужгороді. Впродовж трьох днів там покажуть чотири фільми і сподіваються, що польське кіно полюблять і на Закарпатті.

З появою перших афіш в місті про старт Перегляду іванофранківці жваво цікавилися подією, резервували квитки, а згодом і активно відвідували фільми. Мабуть, на це вплинула і «демократична» вартість квитка - 35 грн. Варто зазначити, що в кінотеатрах Івано-Франківська ціна сеансу українських чи іноземних стрічок, які виходять в прокат варіюється від 45 до 75 гривень. Тож не дивно, що франківці активно дивилися польське кіно, тим паче, що вибрати було з чого.

Старт 7-го Перегляду сучасного польського кіно відбувся пишно, урочисто та вишукано. Біля театру кіно «Люм’єр» постелили червону доріжку, частували шампанським, а всіх охочих знимкували на згадку біля тематичної фото-зони. Кожен присутній міг відчути себе справжньою голлівудською зіркою. «Червона доріжка означає початок свята польського кіно в Івано-Франківську, старт 7-го Перегляду сучасного польського кіно «Під високим замком». Це виняткова кіно-подія, найбільша презентація польського кінематографу в цій частині Європи. Перегляд є картиною сучасної Польщі, яку ми хочемо показати з кіноекранів», - наголосив віце-консул Генерального Консульства РП у Львові Рафал Коцот.

Високим рівнем відзначилася і стрічка, якою розпочали фестиваль. Вибір організаторів впав на «Тиху ніч» Пьотра Домалєвскі. Стрічка отримала велику нагороду «Золоті Леви» на 42-му кінофестивалі у Ґдині, а також - приз глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі «Молодість» у Києві.

Це сімейна драма, події якої розгортаються на Святвечір. Авторам вдалося тонко, гостро і правдиво передати проблему трудової міграції, яка добре відома українцям, на прикладі однієї польської родини. Мораль стрічки проста - лише в рідній країні можна почувати себе людиною. А ще у фільмі створено справжню атмосферу Різдва, з передсвятковою метушнею, на тлі якої показано реальне життя, людські долі, їхні проблеми і травми. Повторюсь, на екрані постає справжня атмосфера Різдва, а не прикрашена глянцева картинка, яку часто можна побачити в голлівудських фільмах. «Проблеми, котрі порушуються у фільмі – універсальні. Трудова еміграція близька не лише для Польщі чи України, а й для інших європейських країн», - наголосив Рафал Коцот.

«Тиха ніч» - не єдиний фільм у цьогорічній програмі Перегляду, котрий отримав відзнаки на різноманітних кінофестивалях. Серед так званих «коронованих» стрічок: «Птахи співають у Кіґалі» («Срібні Леви» на 42 фестивалі у Ґдині 2017 року), «Найкращий» (нагорода глядачів на 42 фестивалі у Ґдині 2017 року).

Безперечним фаворитом серед франківської публіки стала сімейна комедія «Листи до М.3». В різні роки вони мали можливість переглянути дві частини трилогії, котра переносить глядача в Різдво і занурює в життя різних людей. Тож, очевидно, що багатьом було цікаво переглянути продовження історії. Тим паче, що стрічка дарує гарний настрій, легкість та віру в диво.

Усі фільми традиційно йшли мовою оригіналу з українськими субтитрами. Відвідувачі Перегляду мали виняткову можливість ближче познайомитися з польським кінематографом, переданим і голосами польських акторів, тобто побачити його таким, яким він є, без інтерпретацій. Крім того, для студентів, котрі вивчають польську, це ще й чудова мовна практика.

Ольга МОНЧУК.