Антитерористичні навчання в Івано-Франківську засвідчили загальну байдужість суспільства до безпекових питань…

Картинка на телевізійному екрані була гарною. Браві хлопці зі спецпідрозділу СБУ штурмують одне з приміщень Івано-Франківського аеропорту, де засіла диверсійна група. «Ворога», зрозуміло, нейтралізували. Це був один з заключних моментів антитерористичних навчань, котрі нещодавно проводилися на Прикарпатті. І наробили вони чимало ажіотажу. Попри те, що про навчання було оголошено у ЗМІ, люди, звертаючи увагу на численні блок-пости на наших дорогах, де поряд з поліцейським стояли й люди у військових одностроях, зупинки і огляди машин, висловлювали з цього приводу різні припущення. Від «якогось крутого замочили» до візиту «гаранта». Навіть псевдозамінування будівель ОДА та «Укртелекому» сприймали як чергову витівку якогось недоумка або чергову провокацію з боку «братів» наших старших.

В реальності все було значно серйозніше. За «легендою» навчань, розповідає помічник начальника управління СБУ в області полковник Володимир Втерковський, на Прикарпаття проникли дві групи диверсантів. Одна з них мала намір здійснити низку диверсійних актів на Державному кордоні, який проходить територією області. В подальшому її нейтралізували прикордонники. Зауважимо, що «диверсанти» були ретельно підготовлені, щоби не виділятися серед населення, навіть розмовляли місцевою говіркою. А друга група обрала місцем своїх терористичних дій обласний центр, де, як вже повідомляли, зуміла якимось чином проникнути на стратегічно важливі об’єкти і закласти там вибухівку. Щоправда, на третьому об’єкті – в аеропорту, де вони також мали намір знищити будівлю і навіть літаки, їх викрили, і, не зважаючи, на опір, нейтралізували.

Та глибоко помиляється той, хто сприймає це все як якусь гру у «войнушку». Хоча б тому, що навчання проводилися умовах, наближених до бойових. А їх учасники, як з одного боку, так і з другого, мали реальний бойовий досвід, отриманий на українсько-російській війні. Просто ми тут у глибокому тилу якось забули, що вона йде. Про це свідчить реакція на звернення прес-служби УСБУ до населення, в якому містилося прохання повідомляти про різних підозрілих осіб, які можуть з’являтися в цей час на важливих об’єктах, у місцях масового скупчення людей. Навіть вказувалися їхні приблизні прикмети. Зауважимо, що одразу після цього оголошення, по суті, протягом першої доби навчань, до спецслужби надійшло вісім повідомлень, котрі, щоправда, реально на «диверсантів» не дали змоги вийти. Але добре, що хоч якась активність була, котра в подальшому стала спадати. Вочевидь, ми ще не до кінця усвідомлюємо всю небезпеку, в якій опинилася наша країна. Можливо, зважаючи на те, що Івано-Франківщина далеко від лінії фронту, думаємо, що нам нічого не загрожує. Даремно, бо можемо згадати хоча б два загадкові вибухи на одному з газопроводів в Богородчанському районі, які пролунали кілька років тому.

Ярема СРІБНАК.