Тарифи на тепло в обласному центрі Прикарпаття завищені?

Як повідомила у «Facebook» голова Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Оксана Кривенко, органи місцевого самоврядування в окремих регіонах України безпідставно підвищували тарифи на тепло, у деяких містах – на понад 70%. Це стало зрозуміло після моніторингу стану регулювання тарифів на тепло органами місцевого самоврядування.

«Незважаючи на власні обіцянки знизити тарифи на тепло при стабільних цінах на газ, місцева влада протягом 2017-2018 років їх підвищувала», – написала Кривенко. Згідно з даними, які оприлюднила голова НКРЕКП, в окремих регіонах органи місцевого самоврядування безпідставно збільшили тарифи на тепло на 50%. За інформацією прес-служби Нацкомісії, оприлюдненої у «Facebook», така ситуація найбільш виражена в окремих населених пунктах Київської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Вінницької і Полтавської областей, а також у містах Луцьку, Житомирі, Івано-Франківську та Тернополі.

«Наприклад, різниця між середньозваженим тарифом ліцензіатів НКРЕКП на теплову енергію для населення та встановленими органами місцевого самоврядування міста Слов’янська та Івано-Франківська складає 70,3% та 41% відповідно», – зазначають у відомстві.

Наразі до НКРЕКП надходять численні звернення органів місцевого самоврядування всіх рівнів з офіційними заявами, зокрема, щодо введення мораторію на підвищення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги. У Нацкомісії такі дії називають незрозумілими, оскільки протягом останніх 3 місяців до НКРЕКП масово надходили звернення щодо критичного фінансово-економічного становища підприємств теплоенергетики спричиненого «некомпетентними діями НКРЕКП щодо встановлення економічно необґрунтованих тарифів» та вимогами вирішити питання щодо відшкодування різниці в тарифах

.

«Окремі звернення носять суто заполітизований, некомпетентний, упереджений та необ’єктивний характер», – вважають у НКРЕКП і наводять приклади того, коли представники місцевої влади спершу закликали Нацкомісію ввести мораторій, а потім самі ж підвищували тарифи на тепло.

О. Б.