Українців заохочують пильнувати за сусідами і доповідати органам соцзахисту

Міністерство соціальної політики запустило в роботу «гарячу телефонну лінію» для скарг про незаконне отримання субсидій іншими громадянами на оплату житлово-комунальних послуг або іншої державної допомоги. Про таке нововведення на брифінгу наприкінці минулого тижня заявив генеральний директор директорату сім’ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

«Нам потрібно налагодити зворотний зв’язок. У цьому місяці у нас відкрилася, вперше в державі, «гаряча телефонна лінія», на яку можна поскаржитися, на яку можна надати інформацію про неправомірне отримання соціальної підтримки», – повідомив він.

За словами чиновника, аналогічні «гарячі лінії» успішно діють у більшості країн Європи. «Впровадження такої лінії, яка діє в робочі години, дає кожному громадянинові, що має інформацію, що хтось незаконно отримує державну соціальну допомогу, будь-яку, або що до нього застосовувалися заходи з боку органів соцзахисту населення, органів соцпідтримки, які не відповідають нормам законодавства, можливість донести цю інформацію», – сказав Музиченко. Відтак, після отримання цієї інформації будуть проводитися перевірки відповідних даних.

Причиною такої новації у Мінсоцполітики називають те, що нині через недосконалу систему соціального інспектування та контролю з боку держави за використанням бюджетних грошей втрачається велика сума коштів.

Музиченко повідомив, що, за даними соціологічного дослідження, яке проводив в Україні Світовий банк, приблизно 70% громадян нетерпимо ставляться до тих, хто отримує соціальну допомогу незаконно. Він повідомив номер «гарячої лінії» – 0800502757, а також нагадав, що діє онлайн реєстр отримувачів субсидії, який дозволяє за адресою подивитися, чи отримує допомогу, той хто там зареєстрований. При цьому в даному реєстрі не відображаються інші дані мешканців.

О. Б.